Protest u Podgorici: Zajednički da se pomogne migrantima

"Podgorica i Crna Gora današnjim skupom pokazuju da nisu provincija već da se ovdje prate evropska i globalna kretanja"
69 pregleda 51 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2015. 18:52h

Predstavnici civilnog sektora, građana i pojedinaca okupljeni oko Otvorene platforme uputili su otvoreno pismo ambasadi republike Mađarske u Crnoj Gori, uz poziv evropskim donosiocima odluka na zajedničku koordiniranu akciju kako bi se pomoglo ugroženima u izbjegličkoj krizi.

Oni su se danas okupili ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, gdje su i predstavljeni zahtjevi Otvorene platforme Vladi Crne Gore oko definisanja odnosa sa državom i definisanja statusa civilnog sektora izražava duboku zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja povodom nehumanog tretmana migranata širom Evrope.

"Podgorica i Crna Gora današnjim skupom pokazuju da nisu provincija već da se ovdje prate evropska i globalna kretanja i da građani i građanke s ovog prostora imaju i njeguju empatiju i solidarnost. Podgorica pokazuje da je evropska prestonica i glavni grad zemlje koja će u skladu sa svojim mogućnostima i resursima imati konstruktivnu ulogu i istinski partnerski značaj u Evropskoj uniji. Našim okupljanjem želimo skrenuti pažnju Vlade Crne Gore na aktuelni problem migracija. Očekujemo da Vlada u skladu sa svojim mogućnostima iskaže solidarnost, podrži napore i pomogne u prevazilaženju izazova s kojima se suočavaju zemlje regiona koje su takodje u procesu pristupanja EU", rečeno je danas na skupu.

Oko 50 predstavnika Otvorene platforme iskazali su zabrinutost za budućnost evropskih vrijednosti

Okupljeni su pozdravili poslednje odluke niza EU zemalja kojima se ublažava i postepeno otvara proces rešavanja evropske izbjegličke krize.

"Posebno pozdravljamo napore koje se preduzimaju od strane Njemačke i Austrije. Očekujemo da Vlada Crne Gore pokrene odgovarajuće inicijative na reginalnom nivou, posebno kroz strukture u kojima aktivno sudjeluje, kako bi se pažnji migracija posvetila odgovarajuća politička i praktična pažnja. Smatramo da adresiranje pitanja migracija i izbjeglica na evropskom nivou trena da bude sastavni dio naše medjunarodne politike. Zato smatramo da Vlada Crne Gore treba da se zauzme na Evropskom nivou, da se pitanje migracija rješava na održiv način, uz puno poštovanje ljudskih prava, dostojanstva i uz human tretman izbjeglica", navodi se u pismu ambasadi Mađarske.

Oko 50 predstavnika Otvorene platforme iskazali su zabrinutost za budućnost evropskih vrijednosti.

"Ako je predsjedavajući Evropske komisije u svom obraćanu iskazao zabrinutost da Evropska Unija nije dobra zajednica jer nema dovoljno Evrope u Uniji i nema dovoljno unije u uniji, šta obični građani mogu da dodaju o trenutnoj izbjegličkoj krizi. Osim nezadovoljstva sa govornice Evropskog parlamenta čuli smo i da Izbjeglička kriza imperativ za djelovanje EU. Zato i podržavamo plan kojim će se solidarno djelovati u zbrinjavanju izbjeglica koje su danas dominantno koncetrisane u Italiji, Grčkoj pa i Mađarskoj. Ali smatramo da to predstavlja početni korak pa Vas pozivamo na razvoj odgovornije politike u oblasti migracija koja neće stremiti da od evropljana stvara ksenofobične branioce hrišćanstva već će pomagati odgovornim vladama da Evropa ostane najprogresivniji demokratski centar u svijetu koji će investiranjem a ne represijom štititi vrijednosti zbog kojih su mnogi prethodnici u politici potrošili mnogo vremena. Ta Evropa nije stvorena oko monetarne unije već na vrijednostima kao što su mir, sloboda kretanja, solidarnost…"

Okupljeni su poručili da žele EU koja počiva na solidarnosti, odgovornosti, poštovanju ljudskih prava i principima slobode i vladavine prava.

"Mi inicijatori ovog okupljanja ali i svi građani danas okupljeni, na dnevnoj osnovi dajemo doprinos da iste vrijednosti postanu standard u Crnoj Gori."

Galerija

Bonus video: