Fešta na skalama: Smokve i sir kao hrana i inspiracija

Proizvođači iz Boke, ali i iz ostalih krajeva naše zemlje, ali i oni kojima je to samo hobi, izložili su razne vrste sireva od kravljeg, preko ovčijeg do kozjeg
183 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2015. 18:48h

Sa željom da povežu gastronomiju sa kreativnošću, umjeće i radinost sa kulturnim sadržajima, turiste i lokalno stanovništvo sa domaćim proizvodom, NVO Ruke iz Herceg Novog organizovala je manifestaciju Fešta na skalama koja je danas privukla veliki broj Novljana i turista. Stepenište (skale) 28. oktobar danas su bile mjesto susreta, bokeljske muzike koji je izvodila grupa Castel nuovo, slikara, umjetničkih fotografa, majstora nakita, kozmetike, suvenira,...

Proizvođači iz Boke, ali i iz ostalih krajeva naše zemlje, ali i oni kojima je to samo hobi, izložili su razne vrste sireva od kravljeg, preko ovčijeg do kozjeg. Mogao se probati mladi, prosušeni i sir u maslinovom ulju začinjen mediteranskim mirođijama. Kreativne žene pokazale su šta se sve može napraviti od smokava kojima pomalo prolazi vrijeme.

Porodična farma Miljanić iz Nikšića predstavila je kozji sir, mlijeko, jogurt i surutku. Rašo Miljanić ističe da su svi proizvodi organskog porijekla i da su već našli put do gastronomskih znalaca, ali i svih koji vole specifičan ukus kozjeg mlijeka i proizvoda od njega. Kaže da na farmi radi cijela porodica i još šest zaposlenih radnika i da se od prihoda sa farme može lijepo živjeti.

Romana Lakičević Jeknić džemove i slatko od smokava, a prije toga od narandže, počela je da sprema iz hobija za svoju porodicu i da ih poklanja prijateljima. Kako je to naišlo na više nego dobar prijem, to se pretvorilo u mali biznis. Biljana Čolović je predstavila njene majstorske kolače, među kojima su se isticali oni od smokava, čokolade, kokosa,...

„Na ovaj način želimo da podstaknemo zainteresovane za kreativno izražavanje kroz kulinarstvo i gastronomiju da svoje umijeće maksimalno upotrebe u afirmaciji lokalnog pred turističkom, ali i domaćom publikom“, saopštili su organizatori iz NVO Ruke, koji su zimus organizovali Feštu od naranče koja je pobrala sve pohvale.

„Na stolu mog oca, Bokelja od 1694 godine, uvijek se nalazio kolut sira. Moj otac i danas počinje i završava ručak fetom sira. Užancu da mi se sir nađe na stolu sam naslijedio, ali je i unaprijedio, pa sada kada su mrsni dani, a tokom godine ih je pola, geldam da yguštam ne jednu, nego čak tri ili četiri vrste sira“, kaže književnik i knjižar Nikola Malović koji je za današnju feštu napisao prigodan tekst. Između ostalog citirao je i pisca Milorada Pavića koji kaže da se kvalitetna misao samo od hleba i sira može napraviti.

Za najmlađe upriličena je trka skalama, a najbrži su dobili kolut sira i smokve. Za nedjelju je na istom mjestu planirana organizacija radionice.

Pokrovitelj Fešte na skalama je TO Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: