Sedam novih vrtića do 2018. godine

Jovović je ukazala da istraživanja iz oblasti neuronauke pokazuju da učenje tokom godina prije polaska u školu ima najjači efekat na razvoj budućih mentalnih funkcija kod djeteta
90 pregleda 2 komentar(a)
vrtić, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
vrtić, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 12.09.2015. 12:06h

U Crnoj Gori će do 2018. godine biti izgrađeno sedam vrtića za 1.594 djece, saopštila je PR menadžer Ministarstva prosvjete, Marija Jovović. „Gradiće se četiri vrtića u Podgorici, i to u naseljima: Stari Aerodrom za smještaj 375 djece, Zagoriču za smještaj 200 djece, Blok VI za smještaj 216 djece i Tuzima za smještaj 243 djece, i po jedan u Ulcinju za smještaj 123 djece, Baru za smještaj 370 djece i Pljevljima za smještaj 67 djece, što će svakako doprinijeti stvaranju kvalitetnijih uslova boravka, ali i realizaciji programa“, kazala je Jovović agenciji MINA. Ona je precizirala da je zatvaranje tog projekta predviđeno za 30. jun 2018. godine. Agencija MINA će, kroz intervjue sa nadležnima u crnogorskim vrtićima, u narednom periodu ukazivati na značaj predškolskog vaspitanja za budući razvoj djece, kao i na stanje u toj oblasti u Crnoj Gori. Prema riječima Jovović, iz sredstava kredita u toku su aktivnosti na izgradnji sedam predškolskih ustanova i renoviranja dijela postojećih objekata na teritoriji Crne Gore, a, kako je objasnila, projektom je predviđena realizacija aktivnosti, u periodu od 1. januara 2014. godine do 31. decembra 2017. godine. Ciljevi koje će to Ministarstvo realizovati do 2020. godine usmjereni su, kako je navela Jovović, pored povećanja obuhvata djece, na stvaranje infrastrukture za podršku svim programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja, formiranje interaktivnih službi u svim opštinama, unaprijeđenje programa i kontinuirani profesionalni razvoj zaposlenih.

Jovović je ukazala da istraživanja iz oblasti neuronauke pokazuju da učenje tokom godina prije polaska u školu ima najjači efekat na razvoj budućih mentalnih funkcija kod djeteta. Ona je rekla da se ulaganje u predškolsko obrazovanje smatra jednom od najisplativijih investicija kada je riječ o unaprijeđenju života pojedinca, ali i društva u cjelini i pojasnila da se značaj boravka u predškolskim ustanovama ne svodi na čuvanje djece, već na njihovo obrazovanje i razvoj, kroz realizaciju programa. “Upravo iz tih razloga očekujemo da do 2020. godine 95 odsto djece, uzrasta od tri godine do polaska u osnovnu školu, bude obuhvaćeno ranim obrazovanjem”, kazala je Jovović. Jovović je ukazala na presudan značaj sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja za sveukupan rast, razvoj i formiranje ličnosti djeteta, što, kako je navela, ima značajne pozitivne socio-ekonomske efekte na društvo u cjelini. Prema njenim riječima, u Crnoj Gori predškolsko vaspitanje i obrazovanje se realizuje u 21 predškolskoj ustanovi, koje rad organizuju u vaspitnim jedinicama u okviru kojih su organizovane vaspitne grupe. “U školskoj 2015./2016. godini broj djece koja pohađaju predškolske ustanove je oko 16.300, a broj vaspitnih jedinica se povećao u Ulcinju, Beranama i Danilovgradu”, kazala je Jovović, Ona je navela da je u Podgorici, gdje se rad realizuje u dvije predškolske ustanove u kojima je upisano preko 7.000 djece, Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica i Direkcijom za imovinu, obezbijedilo dodatne prostore, koji će nakon rekonstrukcije biti stavljeni u funkciju.

Od 2008. godine do danas izgrađeno devet novih vrtića - po dva u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju i po jedan na Žabljaku, Budvi i Tivtu

“Na taj način, do izgradnje novih vrtića omogućiće se djeci da na još kvalitetniji način usvajaju nove vještine, jačaju prijateljstva kao i svoj kognitivni, emotivni, fizički i socijalni razvoj“, poručila je Jovović. Ona je ukazala na to da je od 2008. godine do danas izgrađeno devet novih vrtića - po dva u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju i po jedan na Žabljaku, Budvi i Tivtu. Jovović je istakla da su mnoga istraživanja pokazala da kvalitetni predškolski programi dovode do smanjenja napuštanja škole i ponavljanja razreda, do boljih obrazovnih postugnuća, ali i smanjenjenja stope nazaposlenosti, kriminala i drugih nefunkcionalnih društvenih ponašanja. Ona je podsjetila da je to Ministarstvo u junu, u cilju podizanja svijesti prevashodno roditelja o važnosti predškolskog obrazovanja za razvoj djeteta, u saradnji sa UNICEF-om, organizovalo kampanju "Svi u vrtić", u pet crnogorskih gradova na sjeveru.

Bonus video: