Priča o vjerskim slobodama potencijalno bure baruta

Mitropolija crnogorsko-primorska, katolička crkva i islamska zajednica ovakvu formu nacrta smatraju neprihvatljivom
52 pregleda 9 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Printscreen (YouTube)
Cetinjski manastir, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 11.09.2015. 18:25h

Privodi se kraju javna rasprava o nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti koja je, kako mnogi ocjenjuju, Crnu Goru ponovo podijelila pokazujući da je priča o vjerskim slobodama i crkvama ovdje i dalje potencijalno bure baruta.

Opozicioni poslanici kažu da je sve bila igra vlasti, smšljena da se zamagle neke druge važne teme te da bi sporni Nacrt zakona trebalo povući . U DPS-u smatraju da samo neka rješenja treba popraviti.

Scene iz Bijelog Polja i Kotora jedino su što je do sada donijela javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Odgovornost za to što je uopšte nije bilo Snežana Jonica iz SNP-a pripisuje Ministarstvu za ljudska i manjinska prava koje je autor nacrta zakona.

"Smatram da su neozbiljno, neodgovorno i zlonamjerno pristupili jednom ovako važnom pitanju, kako pripreme zakona tako sprovođenja i organizovanja javne rasprave", kazala je Snežana Jonica.

Sve što se dogodilo, kaže Dritan Abazović, otkrilo je brojne manjkavosti našeg društva.

"Ovo zaista ide u prilog vlastima u momentu kada se Crna Gora nalazi u jednoj vrlo složenoj političkoj situaciji, u momentu kada postoje obračuni Tužilaštva sa kriminalnim grupama, u momentu kada postoji obračun kriminalnih grupa samih između sebe sada treba insistirati na ovom zakonu", kazao je nezavisni poslanik Dritan Abazović.

U DPS-u ovu situaciju doživljavaju sasvim drugačije.

"Šta da kažem o onima koji su nasiljem demonstriranim u dva slučaja za dva dana u kratkom vremenu pokazali da ne žele nikakve promjene. Upravo hoću da kažem da su oni pokazali da im sadašnje stanje odgovara, ne odgovara državi, ne odgovara ogromnoj većini građana Crne Gore tako neregularno stanje, ponašanje nekih subjekata, vjerskih u ovom slučaju jedne crkve SPC mimo sistema van sistema i pokazalo se protiv sistema, protiv ljudskih prava i sloboda.

Mitropolija crnogorsko-primorska, katolička crkva i islamska zajednica ovakvu formu nacrta smatraju neprihvatljivom. Ranije je zatraženo i njegovo povlačenje što podržavaju i u Novoj.

"Sve kanonske crkve, odnosno regularne vjerske organizacije ovo odbijaju. I zbog čega sad vlast nastavlja dalje da insistira na tome i organizujuje tzv. javne rasprave", rekao je Milutin Đukanović.

Iz DPS-a na to odgovaraju.

"Taman posla da se povuče treba samo da se napravi selekcija", rekao je Vuković.

Dritan Abazović smatra da to što se većina crkava i vjerskih zajednica protivi nacrtu pokazuje da pripreme nijesu urađene kako treba i da nijesu uvaženi svi stavovi.

"I da su ovakve situacije koje su ih zadesile u Bijelom Polju i Kotoru nešto što su i priželjikivali", rekao je Abazović, koji autore nacrta poziva da odlože javne rasprave.

"Nema razloga da se dižu tenzije, da makar u par mjeseci pustimo da se ohlade glave i da u jednoj drugoj spremnijoj atmosferi razgovaramo i o ovim pitanjima", rekao je Abazović.

A, od Nacrta zakona, uprkos svemu Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne odustaje. Sljedeća javna rasprava trebalo bi da bude održana u ponedjeljak u Podgorici.

Bonus video: