PG Biro: Glavni grad nije kriv što su putnici iz DG ostavljani kod cetinjskih semafora

Glavni grad navodi da je odluka koja je na snazi bila motivisana činjenicom da se, što je moguće više, saobraćaj izmjesti iz centra grada
0 komentar(a)
Prevoznici iz Danilovgrada, Foto: Jelena Jovanović
Prevoznici iz Danilovgrada, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 11.09.2015. 15:04h

Razlog problema koji su nastali poslednjih dana ne leži u Odluci Glavnog grada, već u samovolji pojedinih prevoznika da posredstvom putnika izvrše pritisak na Glavni grad, kako bi im se omogućilo da nastave da rade ono što su u prethodnom periodu radili, odnosno da vrše linijski gradski prevoz mimo pravila i suprotno zakonu, saopšteno je iz Glavnog grada.

"Razlog zbog kojeg su putnici iz Danilovragda ostavljani kod cetinjskih semafora, a ne kod „Atlas Capital“ centra, ne leži u Odluci Glavnog grada, već isključivo u nepoštovanju saobraćajnih ruta od strane danilovgadskih prevoznika. Proširenjem gradskih saobraćajnica i poboljšanjem putne infrastrukture vjerujemo da će se u narednom periodu omogućiti frekventnije odvijanje saobraćaja i da će to predstavljati još jedan novi kvalitet u prevozu putnika na teritoriji Podgorice", navodi se u saopštenju.

Glavni grad navodi da je odluka koja je na snazi bila motivisana činjenicom da se, što je moguće više, saobraćaj izmjesti iz centra grada, posebno tranzitni, zbog zagušenja, buke i emisije štetnih gasova, tako da se na ovaj način privremeno rješenje shodno ranijim dogovorima vraća u redovno stanje saobraćaja u skladu sa Odlukom o regulisanju saobraćaja na teritoriji Glavnog grada koju je usvojila Skupština Glavnog grada.

"Prema tome, novim rješenjima učinjen je korak naprijed jer je građanima iz ovih opština shodno njihovom zahtjevu, koji su podnijeli u junu ove godine, omogućeno da pored stajališta kod T.C. „ Delta City“, koriste još jedno stajalište kod „Atlas Capital“ centra, kako bi bili bliže centru Podgorice i Kliničkom centru Crne Gore. Nadležni organi Glavnog grada će striktno i dosledno svakodnevno pratiti sprovođenje Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Glavnog grada kako bi prevoznici poštovali zakonsku obavezu i prevozili putnike do utvrđenih stajališta, a istovremeno pozivamo i državne organe da u skladu sa svojim nadležnostima intenziviraju kontrolu prevoznika."

Navodi se i da primjenom ove Odluke povećava bezbjednost i sigurnost svih učesnika u saobraćaju, posebno putnika, jer se novim rješenjem koriste stajališta koja su standardizovana, opremljena i bezbjedna, za razliku od prethodno korišćenih neoznačenih i improvizovanih stajališta.

Bonus video: