Vukovi zaklali 20 ovaca na Bjelasici

Prije dvije godine vukovi poklali 50 ovaca Bubanji, a koju godinu ranije ostao je bez 18
252 pregleda 5 komentar(a)
Zaklana ovca, Foto: Tufik Softić
Zaklana ovca, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 11.09.2015. 14:28h

Poljoprivredniku iz sela Bubanje kod Berana Ranku Bubanji (45) vukovi su zaklali dvadeset ovaca na planini Bjelasici gdje izdiže tokom ljeta.

Ovo je treći put da su vukovi desetkovali stado farmera za posljednjih nekoliko godina.

“Vijesti” su pisale prije dvije godine kada su Ranku vukovi poklali pedeset ovaca u jednom danu što nije bilo zabilježeno u ovim krajevima, a koju godinu ranije na isti način je ostao bez 18 ovaca.

„Sva tri pokolja su se dogodila na katunu Štit na Bjelasici. Ovog puta čopor vukova je za kratko vrijeme poklao dvadeset ovaca“, kaže Ranko.

On je rekao da je bilo vrijeme pred noć i vraćali su stado sa ispaše.

“Najveći dio stada od 240 ovaca je već bio u toru, kada su vukovi napali ovce koje još nijesu bile ušle. Trajalo je kratko i od magle se slabo vidjelo“, kaže Bubanja.

Uložio je prije četiri godine veliki novac da bi formirao stado i živi od poljoprivrede.

U selu svi znaju da je Ranko jedan od najboljih stočara u čitavom kraju, ali mu to možda neće biti od velike pomoći.

„Čuo sam da po nekim novim pravilima nemam pravo na odštetu od Ministarstva poljoprivrede, jer mi stado nije bilo osigurano“, kaže Ranko nevoljno. On se tješi time da su i bez toga nadoknade za ovakve slučajeve smiješno niske.

„Ovakve ovce vrijede oko 130 eura po grlu. Odšteta je obično do 15 eura. Prošli put sam imao štetu sedam hiljada, a dobio sam svega 1.800 eura“, kaže Bubanja.

On je kontaktirao i državne i opštinske nadležne službe, i nada se da će mu neko pomoći da nadoknadi štetu koju je pretrpio po treći put.

„Supruga i ja od toga školujemo dva đaka. Nemamo drugih prihoda. Valjda će se naći neko u državi da nas pomogne, jer je za nas dvadeset ovaca velika šteta“, nada se farmer. Selo Bubanje nalazi se na lijevoj obali Lima, dvadesetak kilometara od Berana.

Bonus video: