Radnici iz Kolašina odustali od radikalizacije: Najavili, ali neće štrajkovati glađu

Štrajkači su tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da “pristupi zakonskim mjerama, radi zaštite prava radnika lokalne samouprave“
4 komentar(a)
Radnici Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Radnici Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 11.09.2015. 05:59h

Radnici kolašinske lokalne uprave, Centra za kulturu i Službe zaštite i spasavanja, koji štrajkuju skoro tri mjeseca, odložili su radikalizaciju, odnosno protest glađu, koji su ranije najavili.

Saopštili su da to neće imati efekta jer je predsjednica Opštine, Željka Vuksanović, u Češkoj, na seminaru koji organizuje UNDP, umjesto da pregovara sa bankama kako bi ostvarila kredit i isplatila plate.

Štrajkači su tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da “pristupi zakonskim mjerama, radi zaštite prava radnika lokalne samouprave“.

S obzirom na to da kako kažu, MUP, odnosno ministar Raško Konjević, ne reaguje na njihove pritužbe, koje se tiču upravnih inspektora, sumnjaju da je to Ministarstvo “skupina Socijaldemokratske partije.

“Tražimo nalaz Upravne inspekcije, a podnijećemo i krivične prijave protiv odgovornih lica u MUP-u, zbog zloupotrebe službenog položaja,ograničavanja ljudskih prava i sloboda, zbog neomogućavanja ostvarivanja prava radnika iz radnog odnosa i manipulisanja radnicima kao i namjernih povreda Ustava”, poručili su štrajkači u pismu Konjeviću.

Bivši sekretar za finansije Luka Medenica, koji je među štrajkačima, tvrdi da ima dokumentaciju da naslijeđeni dug Opštine nije, kako je Vuksanovićeva saopštavala 10, već da blokada računa iznosi “million i nešto”.

“Iz obrazca o budžetskom zaduženju Opštine, koji su dostavili Ministarstvu finansija, sa stanjem 30. 6. ove godine vidi se da je ukupan dug preko 4,8 milona eura”, rekao je Medenica.

Iz odborničkog kluba SDP-a na Medeničine optužbe odgovorili su čuđenjem da optužuje i štrajkuje, a “jedina veza sa Opštinom mu je to što je uputio zahtjev da godinu dana prima funkcionersku naknadu”

“Pošto gospodin Medenica nije, odnosno nije još uvijek odgovarao za 'uspjehe' koje je ostvario na poslovima koje je do sada obavljao, od Bjelasice, Komunalnog, do Opštine, danas proziva druge. Znajući koliko su međusobno lojalni, pretpostavljam da će se kada dođe taj trenutak, Tužilaštvu javiti previše zainteresovanih za status svjedoka saradnika“, kazao je šef odborničkog kluba SDP Bojan Zeković.

On tvrdi da je sadašnja vlast za značajan dio nezakonitosti u radu bivše saznala upravo od Medenice, kada se, kako kaže Zeković, nadao da će mu još jedna promjena partije omogućiti ostanak na mjestu sekretara.

“Kada je 2006. formirana koalicija DPS-a i SNP-a, kasnije Grupe građana (a svih pobrojanih subjekata gospodin Medenica je bio član), dug lokalne uprave je iznosio oko 150 000 eura. Danas se Medenica trudi da dokaže da je dug oko 5.000.000 eura, da su svakog zaposlenog Kolašinca zadužili po 5.000. Dobro zna da to nije tačno, već da je gotovo duplo više”, kazao je Zeković.

Bonus video: