Kiša stopirala izradu orto foto snimka

Ministar Radulović objasnio zašto kasni izrada snimka koji je osnova za legalizaciju objekata
3225 pregleda 3 komentar(a)
Orto foto snimak predat u decembru prošle godine:Pavle Radulović, Foto: Vijesti
Orto foto snimak predat u decembru prošle godine:Pavle Radulović, Foto: Vijesti

Orto foto snimak teritorije Crne Gore biće operativan od marta, a kašnjenje od devet mjeseci u njegovoj izradi Ministarstvo održivog razvoja pravda lošim vremenskim prilikama, te nemogućnošću da se naprave adekvatni snimci. To piše u odgovoru ministra Pavla Radulovića poslaniku Demokrata Mijomiru Pejoviću koji je ministra pitao hoće li biti pokrenut postupak odgvornosti zbog kašnjenja u izradi orto foto snimaka države. Taj snimak je osnova za legalizaciju bespavno izgrađenih objekata.

Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je stupio na snagu 14. oktobra 2017. godine je propisano da će orto foto snimak biti izrađen u roku od šest mjeseci.

Radulović je podsjetio da je ministarstvo od 2015. kada je raspisan prvi tender za odabir ponuđača za izradu orto foto snimka sprovelo pet neuspješnih postupaka i da je u julu 2017. godine nakon šestog tendera zaključen ugovor sa Geodetskim zavodom Celje (Slovenija)& Virage (Crna Gora) &Aerodata International Surveys (Belgija). Ugovorom je predviđeno da će zbog vanrednih događaja (uključujući i nepovoljne vremenske prilike) biti produžen rok za izradu snimka. „Snimanje je počelo 19. oktobra 2017. godine, a zadnji dan snimanja u tom periodu je bio 5. novembra te godine. Zaključen je 29. decembra 2017. aneks sa produženjem ugovora do 30. juna 2018. godine. Rzlog neispunjenja ugovora u navedenom roku su neodgovrajući vremenski uslovi za snimanje. Da bi se dobile upotrebljive kose slike, potreban je veći intenzitet svjetlosti u odnosu na snimanje običnih snimaka. Najpovoljniji vremenski period za snimanje kosih snimaka je od marta do septembra, jer je intenzitet svjetslosti od novembra do februara vrlo loš za snimanje i snimaci nijesu dobrog kvaliteta“, objasnio je Radulović.

Dodao je da je obavezno snimanje pod uglom sunca od 30 stepeni, kao i da ni do kraja važenja ugovora do 30. juna prošle godine zbog neodgovarajući vremenskih prilika u širem području Balkana snimanje nije moglo biti izvršeno. Ministar je objasnio da je zbog toga zaključen 30. jula Aneks II kojim je ugovor produžen do 15. novembra 2018. godine, i da je poboljšanjem vremnskih prilika krajem avgusta otpočelo snimanje većeg dijela teritorije Crne Gore i završeno je u oktobru

Primopredaja podataka orto foto snimka izvršena je sredinom decembra prošle godine u prostorima MORT-a.

„Planirano je da orto foto snimak bude operativan od marta ove godine. Nije pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti zbog kašnjenja, jer je ono nastalo zbog objektivnih okolnosti“, zaključio je Radulović

Dok je snimanje kasnilo, nikli novi nelegalni objekti na primorju

Pejović smatra da je objašnjenje ministra Radulovića neprihvatljivo i da neuvjerljivo zvuči opravdanja da snimanje nije moglo biti završeno zbog vremenskih neprilika tokom 2018. godine, a da je naprasno razvedrilo u septembru prošle godine.

“Za godinu dana, samo na primorju napravljeno je na stotine nelegalnih objekata koji su snimljeni tek u septembru. Primjer je četvorospratni objekat na plaži Lučice. Ponovo se kažnjavaju savjesni građani koji strpljivo čekaju donošenje planskih dokumenata, čime ministar i ministarstvo šalju poruku da su nekompetentni za sprovođjenje i ovakvog nakaradnog zakona“, kazao je Pejović za „Vijesti“.

Bonus video: