Bošković: Smanjen trend nezaposlenosti visokoškolaca

Prema njegovim riječima, u trećem kvartalu 2014. smo imali 223 hiljade zaposlenih u odnosu na 210 hiljada u istom kvartalu 2013. godine
94 pregleda 2 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vlada Crne Gore
Predrag Bošković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.09.2015. 14:20h

Trend nezaposlenosti visokoškolaca smanjen je u periodu od 2012. do 2015. godine, u odnosu na tri prethodne, saopštio je ministar prosvjete Predrag Bošković.

Vlada je danas usvojila Informaciju o odnosu ponude i tražnje za visokoškolcima na tržištu rada 2012-2015.

„Osnovna karakteristika je da je negativni trend koji je bio 2009, 2010 i 2011. prekinut, da imamo porast zapošljavanja, smanjenu nezaposlenost, na osnovu ankete o radnoj snazi koju je Zavod za zapošljavanje uradio”, rekao je Bošković nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, u trećem kvartalu 2014. smo imali 223 hiljade zaposlenih u odnosu na 210 hiljada u istom kvartalu 2013. godine.

„Ovu analizu smo uradili u svijetlu programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca, koji nakon tri godine postojanja daje prve pozitivne rezultate. Imamo veću zainteresovanost privatnog sektora, što nam je bio cilj, a imamo smanjenu ponudu na tržištu rada od visokoškolaca, jer je najveći pritisak bio u prvoj godini“, rekao je Bošković.

Kako je kazao, analiza pokazala loše i dobre strane, tako da imamo smanjenu nezaposlenost sa 18 u 2014. na 16,6 odsto u 2013. godini, što je pozitivan trend.

Prema riječima Boškovića, imamo kompletnu informaciju koji su to problemi kada su u pitanju određena zanimanja koja imaju značajno veću ponudu u odnosu na tražnju. „I to nam je dobra informacija kao input za planiranje upisne politike na državnom univerzitetu, prije svega“.

„Tu mogu reći da najveću diskrepancu između ponude i tražnje imamo kod vaspitača i nastavnika humanističkih predmeta, zatim ekonomista, menadžera, pravnika, kreće se u iznosu od 1.300 do 1.900. To nam je dobra informacija kako bi planirali buduće aktivnosti kad je u pitanju visoko obrazovanje u Crnoj Gori“, kazao je Bošković.

On je naveo da je najvažnija poruka takvog istraživanja smanjenje nezaposlenosti, u periodu 2013, odnosno 2014. godine, jer je ukupna stopa nezaposlenosti pala sa 18 na 16,6 procenata.

„Ono što je još važnije, jeste da smo ovim programom stručnog osposobljavanja uspjeli sda smanjimo i stopu nezaposlenosti mladih osoba između 14-15 i 24 godine, sa 38,8 na 27,5 procenata, tako da je to takođe veoma pozitivno“, naveo je Bošković.

On je poručio da će u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti na profilisanju sledećeg programa i na sagledavanju mogućnosti za izmejene i dopune projekta stručnog osposobljavanja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Upitan da li će naredne godine biti nastavljen program stručnog osposobljavanja visokoškolaca, Bošković je odgovorio da je to svakako njihov predlog.

„Ali u kompletnim Vladinim strukturama, prije svega Komisiji koja se bavi projektom stručnog osposobljavanja, u narednom periodu biće definisani koraci da li su potrebne izmjene programa jer je on već dao određene rezultate“, naveo je on.

Upitan da li je na sjednici Vlade razgovarano o bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, a povodom eksplozije u podgoričkom kafiću Grand, kao i o vanrednoj konferenciji ministra Raška Konjevića koji je kazao da pojedine kriminalne grupe pokušavaju da ga profesionalno i lično diskredituju, Bošković je rekao da na sjednici nije bilo nekih hitnih tačaka.

„Tako ni te rasprave o bezbjednosnoj situaciji. A za sve postalo što ste pitali obratite se direktno Konjeviću“, rekao je on.

Bonus video: