Osposobljen za plovidbu: "South River" čeka isplovljavanje iz Bijele

"Na South Riveru smo završili samo one radove koji su omogućili da brod isplovi”, kazao je predsjednik sindikata
69 pregleda 2 komentar(a)
South River, Foto: Slavica Kosić
South River, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.09.2015. 14:41h

Iz Bijele bi u toku dana trebalo da isplovi italijanski brod South River, nakon što su u Jadranskom brodogradilištu Bijela (JBB) na njemu urađeni najneophodniji radovi. Zbog uvođenja stečaja 30. juna, remont na brodu, koji je u Bijelu uplovio dan ranije, vrijedan oko 200 hiljada eura, nije urađen.

Podsjećamo da su vlasnici broda odustali od remonta, ali su zahtijevali da se brod osposobi da može da napusti Brodogradilište. I italijanska ambasada u Podgorici je intervenisala insistirajući da se na brodu obave neophodni radovi da bi on mogao isploviti iz Bijele, ali su radnici odbijali da nastave brodoremontne radove, sve dok nisu dobili garancije Vlade Crne Gore da će im biti ispunjeni zahtjevi: isplata dvije ipo plate, povezan radni staž za pet godina, isplaćene ostale naknade iz radnog odnosa i otpremnina po korigovanom socijalnom programu.

"Na South Riveru smo završili samo one radove koji su omogućili da brod isplovi”, kazao je predsjednik sindikata JBB Mladen Krivokapić i najavio nastavak reomonta na druga dva broda, "Barža 92" i "Prometheus".

Dok je South River bio u doku, neko je 10. avgusta, neovlašćeno ispunio tankove broda sa 10 tona vode, što je moglo izazvati veliku materijalnu i ekonmsku štetu. Brzom intervencijom radnika Brodogradilišta koji su u to vrijeme protestvovali, ali i dobrovoljno vodili brigu o imovini komapnije, katastrofa je spriječena, o čemu imaju i video materijal. Još nisu saopšteni konačni rezultati istrage.

U petak bi radnicima trebalo da bude isplaćena julska plata od 196 eura koliko je minimalni iznos za firme u stečaju.

Bonus video: