Herceg Novi: Stanovnici baraka u Bajkovini strahuju za život

"Svako malo pacov pregrize neku žicu i mi ostanemo bez struje, a kada je nevrijeme isključujemo struju da ne bi došlo do nesreće. Zbog loše elektroinstalacije nekoliko puta je izbijao požar koji je srećom brzo ugašen i bez ljudskih žrtava", pričaju stanari barake
91 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2015. 13:53h

Predstavnici devet porodica koje četiri decenije žive u baraci PKB u naselju Bajkovina u Igalu danas su se okupili ispred zgrade Opštine da od lokalne vlasti traže pomoć u rješavanju njihovih stambenih problema.

Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka kompanija PKB je svojim radnicima, prije svega sezoncima, kao nužni smještaj, dodjeljivala “stanove” u barakama u Bajkovini. Barake su građene i korišćene kao štale, a potom su adaptirane u stambeni prostor.

Jedina baraka u Bajkovini, u kojoj još žive stanari je u ruiniranom stanju, vrata i prozori su dotrajali, krov prokišnjava, a elektoroinstalacije su u katastrofalnom stanju.

"Svako malo pacov pregrize neku žicu i mi ostanemo bez struje, a kada je nevrijeme isključujemo struju da ne bi došlo do nesreće. Zbog loše elektroinstalacije nekoliko puta je izbijao požar koji je srećom brzo ugašen i bez ljudskih žrtava", pričaju stanari barake.

Od nedavno i jedno drvo topole, sklono padu, prijeti da padne na elektro vodove i tako stanare ostavi bez struje.

Prilikom obilnijih kiša voda ulazi u barake, pa su zbog vlage mnogi i oboljeli. Posebno se plaše za sedmoro djece, među njima i bliznakinjama mlađim od godinu, koja tu žive sa roditeljima.

"Izgubili smo svaku nadu da ćemo dobiti pristojan krov nad glavom", kaže baka blizankinja Marija Janković, penzionerka koja se, misleći da je to privremeno rješenje, u barake uselila prije četiri decenije.

Milena Ranković koja je 1972. godine sa još 25 žena došla iz Valjeva da radi na poljoprivrednom imanju PKB a, u baraci u Bajkovini živi od tada. Iako je u toj komapniji u međuvremenu "zaradila" i penziju, stambeno pitanje nikada nije riješila, kao ni njena komšinica Milica Kodžo.

Sa stanarima baraka u Bajkovini ispred zgrade opštine, u ime lokalne uprave razgovarala je Vesna Samardžić.

Dogovoren je novi sastanak za kraj mjeseca kada bi trebalo da se zna nešto više o statusu PKB u koji je uveden stečaj i čije su baraka vlasništvo.

Samardžić je rekla i da je opštinskim Budžetom za ovu godinu planirana određena suma novca za rješavanje njihovih problema i da se PKB u ranijim razgovorima obavezao da će pomoći rješavanje stambenih problema svojih nekadašnjih radnika , ali i ostalih stanara koji su u barakama u Bajkovini.

Podsjetila je i da je Opština stanarima Bajkovine nudila plac u naselju Nemila na kome bi im bile postavljene montažne kuće ali su oni, uz obrazloženje da je na toj lokaciji velika vlaga,ponudu odbili.

Galerija

Bonus video: