SNAŽNA PORODICA - OSLONAC ZA BUDUĆNOST

Besplatna pomoć roditeljima u zatvoru i njihovim porodicama

Socijalna radnica, psihološkinja i pravnica na raspolaganju su članovima porodica osoba na izdržavanju kazne zatvora, koji imaju maloljetnu djecu, dva puta sedmično – utorkom i četvrtkom od osam do 14 sati, i telefonskim putem svakog radnog dana u istom terminu
0 komentar(a)
zatvor, Foto: Shutterstock.com
zatvor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.09.2015. 11:11h

Udruženje Roditelji počelo je od septembra da pruža besplatnu pravnu, psihološku i socijalnu podršku porodicama sa maloljetnom djecom čiji se članovi nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Pružanje podrške dio je projekta Snažna porodica – oslonac za budućnost, koji za cilj ima prevenciju i smanjenje poremećaja u porodičnim odnosima.

"Ovaj projekat se realizuje u partnerstvu sa Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), od avgusta do decembra 2015. godine i dio je projekta Usmjeravanje zatvora ka zajednici, koji sprovodi NVO Juventas i Akcija za ljudska prava uz finansijsku podršku Evropske unije", kazali su iz Udruženja.

Kako je saopšteno iz udruženja Roditelji, socijalna radnica, psihološkinja i pravnica na raspolaganju su članovima porodica osoba na izdržavanju kazne zatvora, koji imaju maloljetnu djecu, dva puta sedmično – utorkom i četvrtkom od osam do 14 sati, i telefonskim putem svakog radnog dana u istom terminu.

"Svi zainteresovani članovi porodica osoba na izdržavanju kazne zatvora koji imaju neodumice, pitanja, trebaju im pravni ili savjeti koji se odnose na porodične odnosno teme u vezi s međusobnim i odnosima sa djecom, mogu se obratiti savjetovalištu na broj telefona +382 020 27 21 68 ili putem mail adrese savjetovaliste@roditelji.me", kaže se u saopštenju.

Udruženje Roditelji, kako je predviđeno projektom, radi i na izradi Informatora za roditelje na izdržavanju kazne zatvora koji će biti uskoro završen, a zatim i distribuiran osobama na izdržavanju zatvorske kazne u ZIKS-u u Spužu i njihovoj zatvorskoj jedinici u Bijelom Polju, a u saradnji sa tom ustanovom.

"Ovaj informator ima za cilj da pomogne roditeljima u informisanju o tome kako da što kvalitetniji način održe kontakte sa porodicom dok su na izdržavanju kazne zatvora, i pomognu djeci u njihovom razvoju", saopšteno je iz udruženja Roditelji.

Projektom je predviđeno i oplemenjivanje i uređenje prostorija za buduće porodične posjete u ZIKS-u u Spužu. Planirano je da prostorije, koje će biti korištene za porodične posjete budu prilagođene djeci, sa posebnim namještajem, knjigama, društvenim igrama.

"Projektom Snažna porodica - oslonac za budućnost, želimo da stavimo porodicu u prvi plan, imajući u vidu da je ona jedan od najvažnijih faktora u procesu rehabilitacije i resocijalizacije osoba na izdržavanju zatvorske kazne, a sa druge strane želimo da omogućimo djeci da u što prirodnijem okruženju i bez eventualnih psiholoških posljedica kontaktiraju sa svojim roditeljem", kazala je socijalna radnica u udruženju Roditelji Lepa Žunjić.

Osnovni cilj udruženja Roditelji je, kako su rekli, ostvarivanje i unapređivanje prava roditelja i njihove djece u Crnoj Gori pa je ovaj projekat korak bliže ka ostvarenju tog cilja.

Preporučujemo za Vas