Komunisti Nikšić: Nemamo ništa protiv LGBT, već protiv zloupotrebe petokrake

“Svim raspoloživim sredstvima branićemo svoje simbole jer smo registrovana partija, a naš je amblem zvijezda petokraka. Dotična gospoda treba dobro da razmisle da li u slobodarskom Nikšiću i za Dan oslobođenja treba da se podiže tenzija zloupotrebljavajući pomenute simbole"
297 pregleda 11 komentar(a)
Komunisti Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Komunisti Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.09.2015. 12:35h

Nikšićki komunisti poručili su organizatorima akademske šetnje ponosa, koja će u Nikšiću biti organizovana 18.septembra, da će svim raspoloživim sredstvima braniti svoje simbole – zvijezdu petokraku i proleterski pozdrav „Smrt fašizmu, sloboda narodu“.

Logo nikšićkog prajda, koga organizuju NVO LGBT Forum „Progres“ i „Hiperion”, je petokraka, dok je slogan „Stop fašizmu – sloboda narodu“.

“Svim raspoloživim sredstvima branićemo svoje simbole jer smo registrovana partija, a naš je amblem zvijezda petokraka. Dotična gospoda treba dobro da razmisle da li u slobodarskom Nikšiću i za Dan oslobođenja treba da se podiže tenzija zloupotrebljavajući pomenute simbole. Stoga očekujemo da će nas predstavnici LGBT iz Nikšića kontaktirati da razriješimo nastalu situaciju, a ne da im probleme rješavaju oni koji ih ne mogu riješiti ni u svom gradu”, navodi se u saopštenju Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG) Nikšić, koje je potpisao njen predsjednik Radislav Stanišić.

Komunisti su prethodnog vikenda u Nikšiću organizovali mirnu šetnju protesta pod sloganom „Tuđe nećemo, svoje ne damo“, zbog, kako su kazali, odbrane antifašističkih simbola i časti Nikšića.

Stevan Milivojević, direktor LGBT Foruma Progers, koji je prisustvovao protestu nikšićkih komunista, kazao je da je toga dana čuo homofobne poruke koje su ga uvjerile da komunistima ne smetaju samo simboli i logo nikšićkog prajda, nego LGBT zajednica.

„Mi nemamo ništa protiv ove populacije i nijesmo reagovali zbog njihovih uvjerenja, već zbog zloupotrebe univerzalnih vrijednosti pod kojima su ginuli naši preci, kao i mnogi građani u svijetu, kojima je petokraka simbol borbe i otpora. Pitamo g-dina Milivojevića zašto na sastanku u Nikšiću nije došao nijedan predstavnik te populacije iz Nikšića. Zato ga pozivamo da u svom gradu organizuje paradu“, poručili su nikšićki komunisti.

Bonus video: