Posao na izgradnji autoputa hoće 60 vozača mašina

Uskoro provjera koliko su naučili i oni koji se obučavaju za varioce, minere...
227 pregleda 9 komentar(a)
autoput mašine, Foto: Dragana Šćepanović
autoput mašine, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 08.09.2015. 17:09h

Polaganje za 60 Kolašinaca, koji su završili obuku za rukovaoce građevinskim mašinama i koji očekuju da budu radno angažovani u kineskoj kompaniji CRBC na izgradnji autoputa, organizovano je juče u radnom kampu na Jabuci.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) Vukica Jelić je kazala da je to prva grupa građevinskih radnika koji su završili obuku. Ona je podsjetila da je kompanija CRBC u prvoj fazi tražila 354 radnika.

"Želimo da uradimo sve što je potrebno sa naše strane kako bi kineskim partnerima ponudili kvalitetnu radnu snagu.Da pokažemo da naši ljudi znaju i da hoće da nauče da rade i da Crna Gora ima kapaciteta da stvori taj kadar", kazala je Jelićeva.

Ona je podsjetila da su sa kineskim partnerima potpisali ugovor i obavezali da će se organizovati obuku po evropskim standardima i kriterijumima Ministarstva prosvjete. Za te obuke kandidata Vlada Crne Gore, preko Zavoda za zapošljavanje će uložiti 100.000 eura.

"Očekujem da će sa našim kadrom biti 'pokriveno' svih 354 radna mjesta koja su tražena u prvoj fazi.Vidjećemo kako će ići selekcija jer će sigurno biti i onih koji neće zadovoljiti zahtjeve obuke i neće biti dovoljno motivisani”, rekla je direktorica ZZZ.

Organizator obuke iz ZOPT-a Milisav Ćipranić kazao je da je obuka kvalitetno organizovana sa iskusnim instruktorima, saobraćajnim i mašinskim inženjerima.

Uskoro će biti provjereno koliko su naučili i oni koji prolaze obuku za varioce, minere, armirače, betonirače i tesare. Na prvi poziv Zavoda, javilo se oko 300 Kolašinaca ali i još stotinu kandidata iz drugih gradova.

Kako je ranije saopšteno "zbog društvene odgovornosti i činjenice da je četvrta dionica gradilišta na kolašinskoj opštini, kompanija CRBC je preporučila da prednost pri zapošljavanju imaju Kolašinci“.

Međutim, Jelićeva je istakla juče i da je "poziv otvoren i za ostale zainteresovane iz gradova sjevera ali i cijele Crne Gore".

Bonus video: