Đake u područnoj školi u Doljanima dočekale uređene učionice

Od matične škole na Zlatici do područnog odjeljenja u Doljanima ima kilometar i po
660 pregleda 0 komentar(a)
škola Doljani, Foto: Zoran Đurić
škola Doljani, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.09.2015. 16:30h

Učenici trećih razreda Osnovne škole "Dr Dragiša Ivanović" na Zlatici, počeli su juče da pohađaju nastavu u renoviranim prostorijama u Doljanima. Đaci će nastavu u prostorijama gdje je nekada bila privatna Gimnazija "Luča", pohađati u dvije smjene, a od matične škole na Zlatici prevoziće ih autobus.

Prva smjena đaka, sa roditeljima, okupila se ispred matične škole juče ujutro 15 minuta do osam časova, kako bi prvi školski dan proveli u novim klupama u Doljanima. Roditelji su imali različita mišljenja o odluci da đaci trećeg razreda putuju u istureno odjeljenje škole, a pojedini tvrde da je odluka donijeta bez konsultacije sa njima.

Iz Uprave škole i Ministarstva prosvjete "Vijestima" je ranije saopšteno da je ta odluka donesena u dogovoru sa Savjetom roditelja.

Marija Ševaljević, roditelj učenice trećeg razreda, rekla je da nema razlike u tome gdje će biti škola koju pohađaju djeca.

"Koliko sam mogla da primijetim, djeca se raduju promjeni. S obzirom na to da je prevoz organizovan, roditelji će, kao i do sada, dolaziti po djecu ispred OŠ "Dr Dragiša Ivanović", kazala je Ševaljevićeva.

Ona je rekla da se nije slagala sa promjenom, ali je vidjela da je autobus fin i da nije daleko područno odjeljenje.

"Razumijem potrebu za otvaranjem područne jedinice, s obzirom na to da je u ovoj školi veliki broj đaka, nema dovoljno mjesta, a škola radi u više smjena. Konačna odluka o ovome, saopštena nam je na roditeljskom sastanku na kraju prethodne školske godine.Smatram da je ovo trebalo drugačije da se organizuje. Svima nama je nejasno, zašto je baš treći razred izabran da pohađa nastavu u područnoj jedinici. Smatram da su stariji đaci pogodniji za tu promjenu, te da se mogao organizovati prevoz za njihove nastavnike”, izjavio je novinarki "Vijesti" jedan roditelj.

Milan Radmanović, revoltiran odlukom da svoje dijete šalje u novootvorenu područnu jedinicu, novinarki "Vijesti", rekao je da je nezadovoljan i da će se žaliti.

"Smatram da je ovo naporno za djecu koja moraju da čekaju autobus, putuju i da gube 45 minuta u putu, naročito po lošem vremenu. Pitam se zašto nije odlučeno da nastavu u isturenom odjeljenju pohađaju đaci prvog razreda, kada su roditelji odlučivali o upisu. Mi smo djecu upisali u OŠ "Dr Dragiša Ivanović", pa očekujemoda tu školu naša djeca i pohađaju”, kazao je Radmanović.

Od matične škole na Zlatici do područnog odjeljenja u Doljanima ima kilometar i po. Iz Ministarstva prosvjete su naglasili da se sa izvođenjem radova nije kasnilo, jer je ugovorom, potpisanim petog avgusta između škole i firme “Home-servis”, precizirano bilo da je rok za izvođenje radova 35 dana od potpisivanja ugovora.

Roditelji raspravljali sa Raičevićem ispred škole

Roditelji jednog od odjeljenja drugog razreda OŠ "Dr Dragiša Ivanović" tvrde da je njih petnaestak juče htjelo da spriječi da djeca idu na nastavu.

Kako su pojasnili, đaci još uvijek nemaju razrednu učiteljicu, zbog čega su se u dvorištu raspravljali sa direktorom Nikom Raičevićem .

"Vijesti" su prije dva dana objavile da su đaci odjeljenja III - 6 bez razredne učiteljice i da uprava škole još uvijek nije našla zamjenu.

Nastava počela i u školi na Zabjelu i u Zagoriču

Nastava je juče počela i u školi "Branko Božović" u Zagoriču i “Oktoih” na Zabjelu. Početak školske godine kasnio je zbog radova u sklopu projekta energetske efikasnosti. Radovi na fasadi škole u Zagoriču i Zabjelu još nisu završeni.

Direktor OŠ “Branko Božović” Ranko Vušović kazao je juče da su sada na onom nivou koje savremeno obrazovanje i zahtijeva.

"Posebnu zahvalnost odajem gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću i ministru prosvjete Predragu Boškoviću “, rekao je Vušović.

Bošković je istakao je da će ta škola u novom ruhu dočekati 112 đaka prvaka.

"Vlada je u rekonstrukciju u ložila 700.000 eura, nadam se da će, nakon završetka ostalih sitnih radova, služiti za primjer svim ostalim ”, kazao je Bošković.

Bonus video: