Ozbiljno se urušava kredibilitet vladinog antidiskriminatiornog tijela

“Sastanak na koji se u LGBT zajednici čeka mjesecima sazvan je danas za sjutra i bez prethodne provjere dostupnosti svih potencijalnih učesnika. Partnerski je i korektno da se termin valjda usaglasi ili bar provjeri dostupnost svih učesnika,” poručuju iz ove NVO
61 pregleda 1 komentar(a)
Jovan Kojičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Jovan Kojičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.09.2015. 15:40h

LGBT Forum Progres uputio je protest sekretaru Savjeta za zaštitu od diskriminacije Blanki Marović Radošević zbog načina na koji je savjetnik premijera Jovan Kojičić sazvao sastanak sa LGBT zajednicom.

“Sastanak na koji se u LGBT zajednici čeka mjesecima sazvan je danas za sjutra i bez prethodne provjere dostupnosti svih potencijalnih učesnika. Partnerski je i korektno da se termin valjda usaglasi ili bar provjeri dostupnost svih učesnika,” poručuju iz ove NVO, dodajući da se ozbiljno urušava kredibilitet vladinog antidiskriminatiornog tijela.

Oni su pozdravili spremnost za održavanje sastanka i prepoznali da je to, kako se navodi, u funkciji ispravljanja ranije prakse nekonsultovanja LGBT zajednice.

To je, dodaje se, bio i jedan od zahtjeva sa nedavnog javnog protesta LGBT aktivista.

LGBT Forum Progres zatražio je od sekretarke Savjeta za zaštitu od diskriminacije da se prije zakazivanja, vremenski svima prihvatljivog, sastanka razriješe, sljedeća pitanja:

Prvo, u pozivnom pismu precizirano je da se sastanak saziva po instrukciji Nacionalnog koordinatora za LGBT politiku Jovana Kojičića.

“Činjenica je ipak da Savjet do danas nije imenovao Nacionalnog koordinatora. Nikome u Savjetu i LGBT zajednici nije poznato da li su i kako otklonjeni razlozi ranijeg povlačenja s te funkcije dr J.Kojičića - nemogućnost da volonterski radi i nedostatak adekvatne podrške. U društvu se usvaja vladavina prava pa valjda ni Vlada nema razloga da toleriše postojanje samozvanaca. Tokom istorije Crne Gore bilo ih je dosta ali Crnoj Gori, u predvorje članstva u NATO i EU, nije potreban samozvani Nacionalni LGBT koordinator. Zato još jednom pozivamo na ozbiljnost i profesionalnost i tražimo prestanak daljeg urušavanja Savjeta za zaštitu od diskriminacije”, stoji u saopštenju.

Drugo, u pozivu je precizirano da se kao dio LGBT zajednice na konsultacije poziva NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO). Zatraženo je zato od Savjeta, ali i od direktorke CGO Daliborke Uljarević odgovarajuće pojašnjenje. “Ukoliko se CGO prepoznaje u LGBT zajednici i samoidentifikuje kao LGBT organizacija to za nas nije nikakav problem i prihvatljjvo je. Međutim ukoliko se sve ovo radi bez saglasnosti CGO ali i uz diskriminaciju ostalih NVO, koje imaju nesporan LGBT legitimitet, onda je to nešto što nije nikako dobro i ukazuje na drugačiji scenarijo”.

LGBT Forum Progres zamolio je Uljarević da zbog njenog ranijeg insistiranja na pravednom, objektivnom i principijelnom radu Savjeta, pomogne da se razriješi i zaustavi na pravno osnovan način sva “igra oko koordinacije vladine LGBT politike”.

Bonus video: