Poraditi na podizanju svijesti građana o hraniteljskim porodicama

Kovačević je upoznala Perksa sa lokacijama na kojima će biti izgrađeno još dnevnih centara i malih grupnih kuća za djecu sa smetnjama u razvoju, razvijanju usluge hraniteljstva kao najpoželjnijeg oblika alternativne zaštite djece bez roditeljskog staranja
68 pregleda 0 komentar(a)
Zorica Kovačević, Bendžamin Perks, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Zorica Kovačević, Bendžamin Perks, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ažurirano: 08.09.2015. 15:29h

Aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti građana o hraniteljskim porodicama kao i podrška onim koje se već staranju o djeci bez adekvatne roditeljske brige biće sprovedene krajem ovog mjeseca, najavljeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, razgovarala je danas sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom.

Kovačević je upoznala Perksa sa lokacijama na kojima će biti izgrađeno još dnevnih centara i malih grupnih kuća za djecu sa smetnjama u razvoju, razvijanju usluge hraniteljstva kao najpoželjnijeg oblika alternativne zaštite djece bez roditeljskog staranja.

Perks je poručio da će UNICEF i dalje podržavati projekte izgradnje inkluzivnog društva za djecu sa smetnjama u razvoju i izrazio zadovoljstvo što se u Crnoj Gori razvija mreža dnevnih centara.

Iz Ministarstva je saopšteno da je tokom sastanka razgovarano i o situaciji sa kojom bi se suočila Crna Gora po pitanju priliva velikog broja migranata.

Kovačević je predočila Perksu aktivnosti koje je Crna Gora do sada preduzela u vezi tog pitanja i upoznala ga sa kapacitetima kojima Ministarstvo raspolaže za smještaj migranata, sa posebnim osvrtom na smještaj porodica i djecu bez roditeljskog staranja, kao i stručnim kadrom koji je potreban prilikom smještaja djece.

Razgovarano je i o transformaciji Dječjeg doma u Bijeloj sa akcentom da se smanji broj djece do tri godine na instituciolnom smještaju.

„Shodno ovoj temi, na sastanku je dogovoreno da se krajem ovog mjeseca sprovedu određene aktivnosti sa ciljem povećanja svijesti građana o hraniteljskim porodicama kao i podršku porodicama koje se već staranju o djeci bez adekvatne roditeljske brige“, kaže se u saopštenju.

Najavljeno je da će u kampanji učestovovati poznate ličnosti sa ovih prostora iz svijeta muzike i sporta, kao i popularni britanski glumac Nikolas Lindhrst, poznat po ulozi Rodnija Trotera u komediji BBC televizije „Mućke“.

Bonus video: