Nuhodžić: Smanjenjem rizika možemo spasiti mnoge živote

Nuhodžić je obraćajući se učesnicima istakao da je Crna Gora usvojila Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa sa Dinamičkim planom za period 2018-2023. godine, koji je jasno definisao obaveze svih subjekata u sistemu na polju preventivnih mjera, operativnih aktivnosti i institucionalnih kapaciteta
74 pregleda 0 komentar(a)
Mevludin NUhodžić, Foto: Vlada Crne Gore
Mevludin NUhodžić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.11.2018. 17:14h

Svi zajedno moramo da radimo na otpornosti zajednice i društva na rizike od katastrofa, a za to nam je potrebno snažno partnerstvo. Smanjenjem rizika možemo spasiti mnoge živote, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

On je kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore učestvovao na Evropskom forumu o smanjenju rizika od katastrofa (EFDRR) u Rimu, koji organizuju Vlada Italije i Kancelarija Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa, a koju je otvorio predsjednik Vlade Italije, Đuzepe Konte.

Nuhodžić je obraćajući se učesnicima istakao da je Crna Gora usvojila Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa sa Dinamičkim planom za period 2018-2023. godine, koji je jasno definisao obaveze svih subjekata u sistemu na polju preventivnih mjera, operativnih aktivnosti i institucionalnih kapaciteta.

"Kao prioritet za naredni period, istakao je izradu Nacionalne procjene rizika za sve vrste hazarda, izradu strategija za smanjenje rizika od katastrofa i procjena rizika na lokalnom nivou, uspostavljanje baze podataka o gubicima i štetama od katastrofa, jačanje postojećih i izgradnju novih kapaciteta za odgovor na prirodne i tehničko-tehnološke nepogode", navodi se u saopštenju Vlade.

Nuhodžić je posebno ukazao na značaj međunarodne saradnje.

"Neophodno je da u kontinuitetu ulažemo napore na unapređenju mehanizama saradnje i sinergijskog djelovanja, kako bismo poboljšali prevenciju", rekao je Nuhodžić.

Tokom učešća na Forumu, Nuhodžić se sastao sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa, Mami Mizutori i sa nacionalnim koordinatorom za poslove civilne zaštite u Vladi Italije, Anđelom Borelijem.

"Pozitivno su ocijenjene aktivnosti koje Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Crne Gore sprovode u pravcu jačanja kapaciteta za suprotstavljanje rizicima od katastrofa. Potvrđena je spremnost za nastavak pružanja podrške Crnoj Gori, kroz dalju edukaciju pripadnika sistema zaštite i spašavanja i ekspertsku pomoć pri izradi relevantnih dokumenata. Zajednički je konstatovana dosadašnja kvalitetna saradnja u implementaciji brojnih projekata u oblasti vanrednih situacija, uz spremnost na dalje intenziviranje saradnje", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: