"Matica Boke" kritikovala nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjesti

"Upozoravamo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da je ponuđeni tekst zakonskog riješenja neustavan jer suprotno evropskim konvencijama, gazi vejrska prava i slobode građana što može imati nesagledive posljedice", saopštio je predsjednik UO "Matice Boke" Željko Komnenović
82 pregleda 3 komentar(a)
Katolički samostan Svetog Jurja u Boki Kotorskoj, Foto: Siniša Luković
Katolički samostan Svetog Jurja u Boki Kotorskoj, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.09.2015. 13:18h

NVO "Matica Boke" kritikovala je nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjestoi o kojem je u toku javna rasprava, ocjenjujući taj pravni akt kao "potpuno neprihvatljiv, neupotrebljiv i pogrešan".

"Činjenica da jedna sekularna država na nezabilježen način u evropskoj pravnoj praksi, zakonskim riješenjima pokušava da uređuje crkvena pitanja, grubo se miješajući u unutrašnje ustrojstvo vjerskih zajednica, je veoma zabrinjavajuća. Upozoravamo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da je ponuđeni tekst zakonskog riješenja neustavan jer suprotno evropskim konvencijama, gazi vejrska prava i slobode građana što može imati nesagledive posljedice", saopštio je predsjednik UO "Matice Boke" Željko Komnenović.

On je podvukao da je nacrt zakona rađen netransparentno, bez učešća civilnog sektora i samih vjerskih zajednica, te da je utisak da zakonopisac želi da pitanje vjere riješi sa dnevno-političkih osnova, kršeći vjerske slobode i posebno, pokušavajući da kroz riješenja u ovom zakonu, država otme imovinu vjerskih zajednica.

"Utisak je da se država bavi prozelitizmom i uvođenjem državne religije čija jurisdikcija mora da odgovara državnim granicama. Takva namjera ne samo što je retrogradna i diskriminatorska jer se oslanja na odnos države prema crkvi iz komunističkih vremena već predstavlja svojevrsni apsurd", ističe Komnenović napominjući da Pravoslavna crkva u Boki Kotorskoj do 1921 godine nije pripadala jurisdikciji Mitropolije crnogorsko primorske, "a nacrtom zakona država želi da preuzme sve crkvene objekte grašene do 1918 godine".

"Umjesto da napravi otklon od otimanja crkvene imovine koja je sprovedena kroz komunističke zakone o nacionalizaciji i da započne proces restitucije, država otvara novo poglavlje grubog miješanja u unutrašnju organizaciju Pravoslavne, Rimokatoličke crkve i Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori. Takvo riješenje neće donijeti ni mir ni vjerski sklad u Crnoj Gori, već će postati sjeme razdora i izvor opravdanog nepovjerenja vjerujućih građana u institucije sistema", zaključili su u "Matici Boke" i pozvali Vladu da nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjesti povuče iz procedure i krene u izradu novog riješenja uz učešće civilnog sektora i predstavnika vjerskih zajednica u tom procesu.

Bonus video: