Green Home: Površinu deponije Maljevac prekriti vodenim ogledalom

Kako su kazali, takav nemaran odnos posebno brine imajući u vidu da je deponija Maljevac odavno prevazišla svoje kapacitete
90 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2015. 13:06h

Nevladina organizacija (NVO) Grin houm /Green Home/ apelovala je danas na Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) da postupi po zakonu i kompletnu površinu deponije Maljevac prekrije vodenim ogledalom, kako bi se spriječilo rasijavanje prašine sa te lokacije.

Iz Grin houma su saopštili da Termoelektrana (TE) Pljevlja nastavlja sa lošom praksom rada bez poštovanja ekoloških standarda i zakona, i da već godinama ugrožava životnu sredinu i stvara ozbiljne probleme žiteljima okolnih naselja, kao i građanima Pljevalja, ugrožavajući i njihovo zdravlje.

„Najnoviji u nizu ekoloških incidenata desio se petog septembra, kada je vjetar sa termoelektranine deponije Maljevac nosio pepeo po okolnim naseljima i ka samom gradu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je razlog tome nepostojanje takozvanog vodenog ogledala na površini deponije, koje bi trebalo da spriječi odnošenje prašine.

„Iako je zakonska obaveza TE Pljevlja da čitava površina deponije bude pod vodom, kako bi se spriječilo dizanje i raznošenje prašine, to se u stvarnosti ne sprovodi, i za TE ona izgleda ostaje uglavnom samo obaveza na papiru, dok je na sceni nemarno ponašanje i ophođenje EPCG prema Pljevljima i Pljevljacima, još jedno u nizu“, kazali su iz Grin houma.

Prema njihovim riječima, tog dana na deponiji, oko 80 odsto njene povšine nije bilo pokriveno vodenim ogledalom.

„Dakle, 80 odsto površine otpadnog materijala koji je u Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu detaljnog prostornog plana TE Pljevlja, u odnosu na svoje karakteristike i klasifikaciju pepela i šljake, okarakterisan kao opasan otpad, nije bio pod vodenim ogledalom“, precizirali su iz Grin houma.

Kako su kazali, takav nemaran odnos posebno brine imajući u vidu da je deponija Maljevac odavno prevazišla svoje kapacitete.

„Prilikom njene izgradnje prije više od tri decenije, originalno je bilo zamišljeno da će deponija Maljevac raditi svega 15 godina i biti zamjenjena drugom. Od tada je pet puta nadograđivana, prevazišla maksimalne kote, utvrđena je njena nestabilnost, ugrožene podzemne i površinske vode, kao i okolna naselja lebdećom prašinom“, kaže se u saopštenju.

Zabrinjava, kako se navodi, i to što toga dana ni Agencija za zaštitu životne sredine nije na svom sajtu objavila rezultate kvaliteta vazduha, a što je njena svakodnevna obaveza, sa mjerne stanice u Skerlićevoj ulici.

„Indikativno je i da Agencija, iako vrlo revnosna u optuživanju građana da su isključivi krivci za loš kvalitet vazduha u Pljevljima, nije reagovala na saopštenje EPCG od 29. jula u kome se navodi da iako TE Pljevlja radi punom parom, kao i zimi, da su po izvještaju relevatnih institucija vrijednosti emisija praškastih čestica znatno ispod propisanih vrijednosti u Evropskoj uniji“, kazali su iz Grin houma.

Kako su naveli iz te NVO, tokom jula i prvih 15 dana avgusta mjerna stanica u Skerlićevoj ulici registrovala je da je od 45, čak 27 dana koncetracija PM10 čestica bila iznad srednje dozvoljene vrijednosti.

„Ne ulazeći u motive i namjere ovakvog saopštenja EPCG, očigledno je da institucije nadležne za poslove zaštite životne sredine nastavljaju da žmure na probleme, i na taj način aboliraju najveće zagađivače u Pljevljima“, ocijenili su iz Grin houma.

Pored toga, kako su naveli, inspekcijski organi nevršenjem nadzora nad radom EPCG u odnosu na odlaganje štetnog otpada na deponiji Maljevac, i tolerisanjem činjenice da se ne preduzimaju čak ni potrebne mjere zaštite, zloupotrebljavaju službeni položaj i značajno doprinose lošem stanju životne sredine u opštini Pljevlja, zbog čega su iz te NVO u junu podnijeli krivičnu prijavu protiv ekološkog inspektora, kao i protiv tog privrednog subjekta.

Iz Grin houma su podsjetili da je inicijativa civilnog sektora i velikog broja građana, koji su poptisali zahtjev za postavljanjem ekološkog inspektora sa sjedištem u Pljevljima kako bi se doprinijelo blagovremenoj reakciji u slučaju akcidentnih situacija, olako odbijena od nadležnih institucija.

„Zato apelujemo na EPCG da postupi po zakonu i da, u cilju zaštite građana i smanjenja negativnih uticaja sa deponije Maljevac, njenu kompletnu površinu pokrije vodenim ogledalom, kako bi se spriječilo ponovno rasijavanje prašine sa te deponije“, zaključuje se saopštenju.

Galerija

Bonus video: