U kolibi na katunu Radan putnike čekaju dva kreveta i hrana

Živković je kazao da je koliba otvorena za svakoga, ključ je u bravi, i da u njoj mogu boraviti i poslužiti se svi putnici namjernici, planinari ili nevoljnici
431 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2015. 19:19h

Za dušu moga oca, koji je rođen na ovom katunu, putniče dobronamjerniče ili nevoljniče, svrati i odmori, kako se to uvijek činilo ovdje”, piše na ulazu kolibe na katunu Radan ispod planine Žijevo, koju je sugrađanin Milentije-Miško Živkovićsagradio za sve one koji tim krajem prođu. Na 40 kilometara od Podgorice, na starom ognjištu Milentijevog oca Raduna, podigao je kolibu, u kojoj su dva kreveta sa posteljinom, šporet i namirnice.

Živković je kazao da je koliba otvorena za svakoga, ključ je u bravi, i da u njoj mogu boraviti i poslužiti se svi putnici namjernici, planinari ili nevoljnici.

“Svi mogu uzeti ključ, boraviti i poslužiti se konzerviranom hranom, vinom, rakijom, pivom...”, naveo je Živković. On je kolibu otvorio 15. jula ove godine, dana, kada se njegov otac, prije 95 godina, na tom mjestu rodio.

“Svoju ideju sam pretočio u djelo i oživio uspomenu na pokojnog oca koji je neizmjerno volio zavičaj i rodnu grudu, za koju se borio kao borac i oficir partizanskih brigada”, napomenuo je Živković.

Od kada je otvorio kolibu, kako tvrdi, knjiga gostiju se brzo puni, što ga veoma raduje.

“Ponosan sam što dolaze u kolibu jer je tako bilo dok je moj otac bio živ. Veliki broj putnika me i nazove da se zahvali”, kaže Živković.

U krugu od četiri kilometra, istakao je, nema nikoga, sem stočara Mija Bojovića koji, iako drži preko 600 ovaca, nađe vremena da obiđe i pospremi kolibu. On je napomenuo da kolibu ne bi mogao napraviti bez pomoći rodbine i prijatelja, koji su takođe prepoznali vrijednost njegove zamisli.

“Zahvaljujući braći od stričeva, sestrićima, bratanićima, ali i prijateljima, ideja ne bi bila stvarnost”, tvrdi on.

Pravilnik podsjeća da čuvaju i odgovorno se odnose

Živković je u kolibi postavio pravilnik ponašanja, kojim, korisnicima kolibe poručuje da čuvaju i odgovorno se odnose prema ostavljenom.

"Vjerujem da ćete u skladu sa vašim odnosom prema prirodi, na isti način se odnositi prema ovom utočištu za sve ljude dobre volje. U tom smislu molim vas da brinete o stvarima i čistoći ove kolibe, te da nakon ugodnog boravka u njoj sve ostavite u urednom stanju kako ste zatekli”, navodi se u pomenutom natpisu.

Živković je kazao da natpis na zidu nije opomena nego obraćanje narednom gostu da će i poslije njega neko odmarati i konačiti u kolibi.

Galerija

Bonus video: