Migrantske krize: Crna Gora u boljem položaju u odnosu na susjedne države

Regionalni koordinator IOM za Zapadni Balkan, Đanluka Roko, kazao je da bi ruta koju migranti trenutno koriste preko Makedonije i Srbije (kuda dnevno prođe tri do četiri hiljade migranata) mogla da se promijeni, ukoliko dođe do bilo kakvih promjena u već ustaljenom načinu kretanja
117 pregleda 6 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2015. 17:15h

Crna Gora je, po pitanju migrantske krize, u boljem položaju u odnosu na susjedne države, jer bi u slučaju promjene rute i većeg priliva migranata na udaru prvo bile Albanija i Kosovo pa bi Crna Gora dobila neki vid upozorenja, saopšteno je iz kancelarije Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

U svijetlu trenutne migracione krize kancelarija IOM u Crnoj Gori danas je organizovala konferenciju kako bi prezentovala trenutne migracione tokove na području Mediterana i Zapadnog Balkana.

Regionalni koordinator IOM za Zapadni Balkan, Đanluka Roko, kazao je da bi ruta koju migranti trenutno koriste preko Makedonije i Srbije (kuda dnevno prođe tri do četiri hiljade migranata) mogla da se promijeni, ukoliko dođe do bilo kakvih promjena u već ustaljenom načinu kretanja.

"Kao na primjer potpuna blokada granice Srbije sa Mađarskom, što bi ujedno i promijenilo tok kretanja migranata i usmjerilo ih ka Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili Rumuniji", pojasnio je on.

Kako je saopšteno iz kancelarije IOM, Roko je ocijenio da je Crna Gora u boljem položaju u odnosu na susjedne države.

"Jer bi u slučaju promjene rute i većeg priliva migranata na udaru prvo bile Albanija i Kosovo te bi Crna Gora dobila neki vid upozorenja", kazao je on.

Šefica Jedinice za upravljanje migracijma za područje Mediterana, Đulija Falzoi, kazala je da je znatan porast migracionih kretanja ka Italiji.

Ona je rekla da je prošle godine u Italiju ušlo 170 hiljada migranata, što je znatno veći broj u odnosu na 2013. godinu, kad ih je bilo oko 43 hiljade.

Falzoi je saopštila da najveći broj migranata dolazi iz Sirije, Eritreje, Malija i Nigerije.

Trend se nastavlja i u ovoj godini, pa je za prvih šest mjeseci u Italiju stiglo oko 93 hiljade migranata, najviše iz Eritreje i Nigerije.

Falzoi je obavijestila da IOM u Italiji radi na pružanju pravnih informacija migrantima i nadgleda stanje u prihvatnim centrima, ranu identifikaciju žrtava trafikinga, projekte dobrovoljnog povratka, projekte vezano za psiho-socijalnu pomoć migrantima, spajanje porodice putem DNK testiranja, kao i pronalaženje porodica maloljetnika bez pratnje.

Međunarodna organizacija za migracije slijedi princip da su humane i uređene migracije od koristi i migrantima i društvu.

"Kao međuvladino tijelo, Međunarodna organizacija za migracije djeluje s partnerima u međunarodnoj zajednici kako bi pomogla u odgovoru na operativne zahtjeve migracija, unaprijedila razumijevanje pitanja migracija, podstakla socijalni i ekonomski razvoj kroz migracije, te podržavala ljudsko dostojanstvo i dobrobit migranata", kaže se u saopštenju.

Bonus video: