U moru kod Ulcinja otkriveno osam novih pećina

"Od pećina kod Ulcinja izdvajaju se dvije koje se sastoje od nekoliko manjih i većih kanala međusobno povezanih tako da ima više ulaza/izlaza za te pećine"
95 pregleda 1 komentar(a)
otpad u pećinama, Foto: Privatna arhiva
otpad u pećinama, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.09.2015. 16:59h

Stručnjaci Instituta za biologiju mora iz Kotora (IBMK) završili su istraživanje morskih pećina u blizini Ulcinja.

Zahvaljujući donaciji kompanije “Jugopetrol” tokom maja su obavljena istraživanja na potezu od rta Voluica u Baru do rta Đeran u ulcinjskoj opštini, a od 31. avgusta do drugog septembra odrađen je i dio ulcinjske obale.

U istraživanju su učestvovali Branislav Lazarević i Vesna Mačić iz IBMK u saradnji sa Milošem Pavićevićem NVO “Biospeleološko društvo” i Dušanom Vardom iz NVO MedCEM.

“U blizini Ulcinja smo registrovali još osam pećina, a detaljnija mjerenja smo uradili u nekim već poznatim na Luštici. Od pećina kod Ulcinja izdvajaju se dvije koje se sastoje od nekoliko manjih i većih kanala međusobno povezanih tako da ima više ulaza/izlaza za te pećine. Do sada u njima nisu konstatovane neke zaštićene vrste morskih organizama, ali u nekoliko njih ima slijepih miševa”, kazala je dr Vesna Mačić.

Istakla je da se u ovim pećinama ima dosta čvrstog otpada, “a na nekim mjestima i cijevi otpadnih voda završavaju neposredno iznad nivoa mora što izaziva dodatno zagađenje tog dijela akvatorije.” Nakon završetka obrade podataka nadležne institucije i šira javnost će biti upoznati sa rezultatima ovogodišnjeg istraživanja i na taj način će se kompletirati prvi inventar površinskih morskih pećina na otvorenom dijelu obale Crne Gore, a njihovo dalje istraživanje i adekvatna zaštita tek predstoje. Inače, istraživanja morskih pećina na Crnogorskom primorju IBMK u saradnji sa svojim partnerima i uz finansijsku podršku “Jugopetrola” obavlja još od 2013.

U prvoj godini istražen je dio obale od rta Arza na ulazu u Boku, južno do rta Platamuni u Donjem Grblju. Naredne godine istraživana je obala od Platamuna do rta Voluica, a sve to rađeno je u potrazi za dokazima da se i na našoj obali makar privremeno, zadržava zaštićena vrsta morskog tuljana - sredozemna medvjedica.

Bonus video: