LGBT Forum Progres podnio pritužbu protiv Grbovića

"Nikšić se smatra za opštinu koja korektno sarađuje sa civilnim društvom. Zato "LGBT Forum Progres" smatra da predsjednik opštine Nikšić nema profesionalan odnos zbog činjenice što ova NVO okuplja i zastupa LGBT osobe"
10 komentar(a)
Veselin Grbović, Foto: Ivan Petrušić
Veselin Grbović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 07.09.2015. 13:24h

Nevladina organizacija (NVO) "LGBT Forum Progres" podnijela je Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućku Bakoviću pritužbu zbog, kako su saopštili, "diskriminatornog odnosa predsjednika opštine Nikšić Veselina Grbovića".

Kako je saopšteno, 19. februara 2015. godine "LGBT Forum Progres" je podnijela zahtjev za hitan prijem kako bi se razmijenila mišljenja o praksi poštovanja ljudskih prava LGBT osoba u Nikšiću i predstavili razvojni planovi za lokalnu LGBT zajednicu, ali na zahtjev nije odgovoreno ni nakon šest mjeseci.

"Nikšić se smatra za opštinu koja korektno sarađuje sa civilnim društvom. Zato "LGBT Forum Progres" smatra da predsjednik opštine Nikšić nema profesionalan odnos zbog činjenice što ova NVO okuplja i zastupa LGBT osobe. Ne radi se o klasičnom ćutanju administracije već je posrijedi diskriminacija čelnika grada koji ima izuzetan značaj za LGBT zajednicu. Takav odnos se neminovno odražava na organizovanje LGBT zajednice i realizaciju njenih prava i sloboda u Nikšiću. Podsjećamo, da je slične zahtjeve opština Nikšić ignorisala i u periodu 2010-13 kada je na čelu NVO bio Zdravko Cimbaljević", navodi se u saopštenju.

"LGBT Forum Progres" cijeni, kako se dodaje, da je uspostavljanje dijaloga, inicirano još u februaru ove godine, moglo pomoći boljem lokalnom razumijevanju, smanjivanju tenzija i prepoznavanju i postepenom prevazilaženju problema i izazova.

"Lokalna administracija je to sve izbjegla i već mjesecima u Nikšiću postoje brojni, možda čak i najizraženiji, problemi po LGBT osobe u Crnoj Gori - spriječeno je održavanje zakazane tribine o LGBT pravima na Filozofskom fakultetu, zgrada te visokoškolske ustanove uz druge objekte u gradu osvanula je sa homofobnim i fašističkim porukama što lokalne vlasti nisu ni osudile, dva puta je zbog pojačane opasnosti zabranjena Povorka ponosa, pojačan je govor mržnje i nasilje prema LGBT osobama koje sada žive mnogo gore i u većem strahu nego ranije".

"Diskriminatoran odnos prema LGBT dodatno je potvrđen kada je gradonačelnik Grbović primio one koji se, navodno zbog simbola, protive Povorci ponosa u Nikšiću (a retorika jasno ukazuje da je posrijedi problem s prihvatanjem LGBT osoba i istopolne ljubavi, porodice). “LGBT Forum Progres” podržava i smatra poželjnim da gradonačenik primi predstavnike lokalne političke zajednice ali isto tako u redu i da primi lokalnu LGBT zajednicu. Ovako je odustao od neutralnosti. Interesantno je zašto predsjednik Opštine, po sopstvenoj inicijativi, kao dobar domaćin, odgovoran političar i profesionalac, nije poveo dijalog svih struktura u gradu, o ovom, na žalost, za Nikšić i dalje osjetljivom pitanju. Uostalom to je i obaveza lokalnih vlasti da doprinose konstruktivnoj i zdravoj atmosferi, poštovanju ljudskih prava uz prevazilaženje konflikata", navodi se u saopštenju.

To je, kako se dodaje, mogla biti i inicijativa iz Vlade Crne Gore jer njena LGBT politika uključuje i lokalne samouprave.

"Domaći propisi o lokalnoj samoupravi obavezuju na saradnju sa civilnim društvom, zakonski je zabranjen različit tretman a vladina Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba promoviše proaktivan odnos lokalnih vlasti procesu LGBT inkluzije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: