Tužilaštvo da preispita slučaj inficiranih beba

Profesor tvrdi da stopa kontaminacije (neželjenih dejstava i nečistoća) u analizama ukazuje na prikrivanje ili javašluk
145 pregleda 8 komentar(a)
Danko Obradović, Foto: Luka Zeković
Danko Obradović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.09.2015. 06:44h

Molekularni biolog prof. dr Danko Obradović nakon analiziranja medicinske dokumentacije dvije bebe koje su inficirane u bjelopoljskoj bolnici smatra da tužilaštvo treba da preispita slučaj i utvrdi da li su svjesno prikrivani laboratorijski nalazi.

On je “Vijestima” saopštio da odgovorni treba da utvrde da li su analize nesavjesno rađene ili je prikrivanjem, pod izgovorom da kod njih postoje kontaminacije (prisustvo neželjenog sastava ili nečistoće), učinjeno krivično djelo kako bi se pomoglo odgovornima za infekciju da izbjegnu odgovornost.

Kako je pojasnio, kod analiza hemokultura (mikrobiološka analiza krvi), rađenih u Institutu za javno zdravlje, stopa kontaminacije je katastrofalna i prevazilazi sve moguće standarde.

"U toku rada sa uzorcima u laboratoriji uvijek je moguće da dođe do njihovog kontaminiranja, ali njihova učestalost mora da bude u razumnim granicama - sve preko toga znači nesavjestan rad i javašluk".

Kako je naglasio, prema standardima koji su zasnovani na naučnim shvatanjima i izvještajima Američkog udruženja mikrobiologa, učestalost kontaminacija prilikom analiza hemokulture ne bi trebalo da pređe tri odsto, ali se u naučnim studijama mogu naći podaci da stopa u praksi varira od 0,6 do šest.

Obradović je naglasio da su kod jedne bebe rađene četiri hemokulture, od kojih su dvije bile kontaminirane u toku rada, za jednu piše da je “moguća kontaminacija”, dok je treća “navodno bila negativna".

Kod druge bebe, tvrdi, na osnovu dokumentacije rađena je samo jedna hemokultura i takođe piše da je “moguća kontaminacija”.

"Postavlja se pitanje zašto je kod ove bebe rađena jedna hemokultura, a ne više kao što je uobičajeno, istakao je profesor.

On je zaključio da je kod dvije bebe rađeno ukupno pet analiza, od kojih su četiri bile kontaminirane u toku rada sa uzorcima krvi.

"To iznosi nevjerovatnih 80 odsto kontaminacija, s obzirom na to da su prisutne kod velike većine uzoraka", upozorio je Obradović, redovni profesor na predmetu biologija na Prirodno - matematičkom fakultetu.

Prema njegovim riječima, zato se dovodi u pitanje koliko dobro je rađena analiza i da li je i jedini negativni uzorak stvarno negativan ili je” lažno negativan zbog lošeg rada”.

Infekcija pet beba, od kojih je jedna umrla, dogodila se u bjelopoljskoj bolnici u novembru prošle godine.

Bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bolnice Tomislav Jeremić podnijeli su ostavke, dok su načelnici odjeljenja neonatologije i ginekologije Haka Tahirović i Zvonko Puletić smijenjeni. Jeremić, Puletić, Tahirović i ljekarka Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Obradović navodi da su kod dvije bebe rađene i kulture likvora ( tečnost koja se nalazi u mozgu i kičmenoj moždini), što je važno za dijagnostiku i liječenje meningitisa.

"Od tri urađene analize jedna je bila pozitivna, što dokazuje postojanje meningitisa kod djeteta, druga negativna, a kod treće prisutna moguća kontaminacija, što iznosi 33 odsto kontaminacija", tvrdi.

Rekao je da “postoje indicije” da bi ovako veliki stepen kontaminacija kod hemokultura i kultura mogla da bude redovna pojava, što treba utvrditi. On je istakao da su mu bili dostupni rezultati koje su roditelji dvije bebe dostavili NVO ”Krug života” i da mu nije poznato kakva je situacija u pogledu kontaminacija kod ostala tri novorođenčeta.

Posljedice rane sepse i meningitisa

U jeku infekcije u Bijelom Polju, pa ni mjesecima nakon toga, ljekari nijesu željeli da javno iznesu mišljenje o posljedicama sepse i meningitisa kod novorođečadi.

Obradović je rekao da su “posljedice sepse i meningitisa posebno izražene ako se dese kod beba u prvom mjesecu života”:

"Kod sepse mogu biti ozbiljna oštećenja organa, dok kod meningitisa se posljedice najčešće mogu otkriti tek poslije više godina, kad novorođenče dovoljno odraste".

Upozorio je da to mogu biti jedna ili više od sledećih posljedica: trajno oštećenje mozga, velika ili mala mentalna zaostalost, ograničena sposobnost učenja, poteškoće sa pamćenjem i koordinacijom pokreta, otežano ili nemoguće kretanje, epilepsija, oštećen vid ili potpuno sljepilo, agresivno ponašanje, depresija, problemi sa govorom, nagle promjene raspoloženja...

Da li nadležni reaguju ili sve “nosi stihija?”

Molekularni biolog je istakao da treba utvrditi da li postoji neko ko je zadužen da nadzire rad i reaguje kada se zapaze ovakvi rezultati ili ovdje "sve nosi stihija, kao što je slučaj u bjelopoljskoj bolnici".

"Generalno, u Crnoj Gori je poznato da kada dođe do teških posljedica i smrti uslijed nesavjesnog liječenja u zaštitu odgovornih lica organizovano stupaju tužilaštvo i sudstvo, koje je u sprezi sa sudsko- medicinskim vještacima koji lažno vještače, čak i u slučajevima kad postoje jasni dokazi o krivici”, naglasio je.

Obradović je istakao da je Crna Gora “vjerovatno jedina zemlja na svijetu u kojoj nijedan ljekar nije osuđen zbog nečije smrti ili teškog i doživotnog invaliditeta”.

Smatra da građani mogu sami da procijene da li je razlog toga što su crnogorski ljekari najsavjesniji, “pa doktori iz svijeta treba da dolaze na obuku kod njih” ili je crnogorsko pravosuđe najgore na svijetu.

Bonus video: