Matica Boke za Paštroviće: Branićemo svoju vjeru

Vuković je naglasio da su se Paštrovići “vjekovima okupljali oko svojih manastira i crkava", i dali veliki broj kaluđera i sveštenika
142 pregleda 136 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.09.2015. 16:05h

Matica Boke za Paštroviće osudila je Nacrt zakona o vjerskim zajednicima, tvrdeći se njima narušava sloboda vjerosiosvjesti, te poručila da “ crkva nije ničija prćija”

“Matica Boke za Paštroviće upoznala se sa nacrtom Zakona o vjerskim zajednicama, i prosto ne možemo da vjerujemo da se neko, tj. predlaga i (sastavlja i) toliko drznuli pa hoće da Crkvu uređuju. U dvadeset prvom vijeku kada se govori o slobodama i pravima, uzimaju nam pravo na slobodu vjeroispovjesti, i to samo pravoslavnom življu”, kazao je predsjdnika matice Boke za Paštroviće Ilija Vuković, nakon održang sastanka u manastiru Praskvica.

On je naglasio da su se Paštrovići “vjekovima okupljali oko svojih manastira i crkava", i dali veliki broj kaluđera i sveštenika.

“Takvim svojim ophođenjem su očuvali vjeru u najtežim vremenima. Naše svetinje imaju tradiciju i postojanje mnogo prije pominjanja Crne Gore kao države, od zetskih vladara Vojislava, preko Nemanjića, koji su najveći ktitori paštrovskih manastira, Balše Stratimirovića, carske Rusije, pa sve do primjera čak i okupatora Mleića, i Austro-ugara,koji ne samo da nisu zadirali u ustrojstvo crkve, već i pomagali izgradnju i obnovu naših svetinja. Uvijek se svetinji davalo I poklanjalo a ne otimalo. Sve do danadanašnjeg kad čujemo da Crkvom treba upravljati država i da ona određuje vladike. Crkva nije ničija prćija. Stoga i naše predlagače pozivamo da se preispitaju, jer ovakvu namjeru ne samo da nećemo podržati, već smo spremnii stati u odbranu naše vjere i naših svetinja”, kazao je Vuković iznoseći stav Matice Boke za Paštroviće.

Bonus video: