Na Žabljaku počeo treći ciklus kampanje "Ispravi se i vježbaj"

Partneri u kampanji su Ministarstvo prosvjete, Institut za javno zdravlje i druge institucije, a treći ciklus krenuo je danas sa Žabljaka i iz Rožaja
88 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2015. 12:18h

U OŠ „Dušan Obradović“ na Žabljaku počeo je treći ciklus kampanje „Ispravi se i vježbaj“ koju organizuju Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, nacionalno Udruženje sportske medicime i Uprava za mlade i sport.

Pregled djece obavili su specijalisti primijenjene fizioterapije tjelesne visina i težina, položaj glave i ramena, kičmenog stuba i drugih djelova lokomotornog sistema. Zapažanja su konstatovana u evaluacionim listovima a učenici, njih više od 50 koliko ih podvrgnulo ispitivanju, informisani su o eventualnim deformitetima i savjetovana kako da se ponašaju.

"Cilj kampanje je da se preventivnim pregledima, informisanjem učenika, roditelja i nastavnika potom organizovanjem edukativnih predavanja i izradom propagandnog materijala skrene pažnja na praćenje stanja lokomotornog sistema mladih i na značaj pravovremenog reagovanja kako bi se na vrijeme otklonile smetnje i ublažile negativne posledice. Posledice deformiteta kičmenog stuba su višestruke i utiču na kvalitet života. Oboljenja kičmenog stuna smatraju se vodećom modernom bolešću a dodatno zabrinjava činjenica da djeca svoje vrijeme provode u đačkim klupama, nose teške torbe, sve se manje bave fizičkom aktivnošću a sve više vremena provode sjedeći ispred kompjutera", kazala je Lola Ivanović, predsjednik Udruženja fizioterapeuta Podgorice i ukazala na namjeru da kampanja postane tradicionalna kako bi se spriječilo širenje pojave deformiteta.

"Zadovoljstvo je što je konstatovano da su djeca koja su se podvrgla testiranju dobrog stanja lokomotornog sistema. Svi su dobili evaluacione listove, a kod onih kod kojih su konstatovani deformiteti slijede reakcija roditelja i nastavnog osoblja naše škole. U svakom slučaju veoma pozitivna pa čak i neophodna akcija jer nam je svima u interesu zdrava populacija a mladi su na prvom mjestu", kaže direktor OŠ „Dušan Obradović“, Zoran Vojinović.

Partneri u kampanji su Ministarstvo prosvjete, Institut za javno zdravlje i druge institucije, a treći ciklus krenuo je danas sa Žabljaka i iz Rožaja. Do kraja mjeseca obaviće se u Danilovgradu,Poljevljima, Kotoru i Tivtu.

Galerija

Bonus video: