Država đacima nadoknađuje dio troškova karte

Roditelji danilovgradskih učenika kazali da nijesu upoznati sa mogućnošću plaćanja dijela troškova
320 pregleda 1 komentar(a)
đaci, stajalište, Foto: Jelena Jovanović
đaci, stajalište, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 05.09.2015. 18:30h

Učenicima iz svih crnogorskih gradova koji do škole putuju duže od pet kilometara država će plaćati dio putnih troškova. To je “Vijestima” saopštila PR menadžerka Ministarstva prosvjete Marija Jovović.

Takva informacija stigla je nakon što su “Vijesti” pitale taj Vladin resor na čijem čelu je Predrag Bošković, da li samo učenici sa teritorije glavnog grada, koji pohađaju nastavu u Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu, imaju besplatan prevoz. Podgoričkim gimnazijalcima koji su školuju u Danilovgradu godinama unazad plaćen je prevoz.

Roditelji danilovgradskih učenika više puta su se bunili zbog toga, tvrdeći da su njihova djeca koja se školuju u Podgorici ili Nikšiću diskriminisana, jer plaćaju prevoz.

Nezadovoljstvo danilovgradskih učenika i njihovih roditelja povećalo se nakon iznuđene odluke prevoznika iz Danilovgrada, koji svakodnevno saobraćaju na relaciji Danilovgrad - Podgorica, da autobusima ne svraćaju dalje od cetinjskih semafora.

Roditelji te djece kontaktirali su redakciju “Vijesti” tvrdeći da su podgorička djeca u povlašćenom položaju, jer osim što im je prevoz plaćen, autobusi ih dovoze do ispred škole.

Jovovićeva je “Vijestima” pojasnila da Ministarstvo prosvjete participira u plaćanju prevoza, i da tu povoljnost zasada koristi 382 učenika danilovgradske Gimnazije.

“Ministarstvo prosvjete shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju i Pravilniku o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove i ostvarivanju prava na participaciju prevoza participira u prevozu.

Pravo na participaciju prevoza u prigradskom i međugradskom saobraćaju ostvaruju učenici osnovnih škola koji putuju pet i više kilometara do škole, ukoliko je organizovan javni prevoz. Pravo na participaciju prevoza u prigradskom i međugradskom saobraćaju ostvaruju učenici srednjih škola koji putuju pet i više kilometara do škole”, pojasnila je Jovovićeva.

Ona je istakla da osnovci ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 40 odsto od cijene karte, a učenici srednje škole u iznosu od 20 odsto od cijene karte.

“Učenici, čiji roditelji odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje po propisima o socijalnoj i dječijoj zaštiti, ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 50 odsto od cijene karte. Do sada ovo pravo iz Gimnazije u Danilovgradu ostvaruju 382 učenika”, kazala je Jovovićeva.

Roditelji danilovgradskih učenika juče su “Vijestima” kazali da nijesu upoznati sa mogućnošću plaćanja dijela troškova prevoza njihovoj djeci.

“Niko nas nije obavijestio da postoji mogućnost plaćanja dijela karte, naprotiv. Pitali smo se zbog čega su djeca iz Podgorice u povlašćenom položaju”, kazao je “Vijestima” Danilovgrađanin čije dijete uči u srednjoj školi u Podgorici.

Dodao je da smatra sramnim odluku Glavnog grada da brani danilovgradskim prevoznicima da ulaze u Podgoricu, jer se na taj način ugrožavaju ne samo đaci, već i svi putnici.

“Naša djeca mogu pješačiti po lijepom vremenu, ali je žalosno da ih država maltretira, umjesto da ih stimuliše”, kazao je on.

I đaci Gimnazije moraće davati novac za prevoz?

Plaćanje prevoza za učenike danilovgradske Gimnazije počelo je prije nekoliko godina.

Tada su prekobrojni iz podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” poslati na školovanje u grad pokraj rijeke Zete.

Do kraja školske 2014/2015 ti učenici, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” nijesu imali nikakvu obavezu kada je u pitanju plaćanje karte.

Učenike je na više lokacija u Glavnom gradu čekao autobus, i odvozio ih u Danilovgrad.

Početak ove školske godine, tvrde neki od roditelja, donio je i novo rješenje.

Učenicima je navodno saopšteno da će ipak plaćati dio karte.

Bonus video: