Milivojević: Ne mogu nas zabranjivati bezbroj puta

Novi datum povorke ponosa u Nikšiću, o kojem policija treba da odluči, je 18. septembar
34 komentar(a)
LGBT, protest, Foto: Savo Prelević
LGBT, protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.09.2015. 16:01h

Povorka ponosa u Nikšiću koju LGBT zajednica pokušava da organizuje duže od godinu istorijski je važan događaj za sve društvene aktere, a novi datum o kojem policija treba da odluči je 18. septembar, kazao je “Vijestima” izvršni direktor “LGBT Foruma Progres”, Stevan Milivojević.

On je rekao da se još ne zna ni tačno mjesto odakle će prajd krenuti.

Policija je, kako kaže, već dva puta zabranila prajd u Nikšiću jer je ocijenjeno da je to skup visokog bezbjednosnog rizika, ali se, kako je naveo šetnja u Nikšiću ne može zabranjivati nebrojeno puta.

On je ocijenio da je zabrinjavajuće što vlasti nijesu ponudile alternativne lokacije i datume okupljanja.

“Trećom prijavom skupa policiji smo ostavili slobodu da, shodno bezbjednosnoj procjeni, odredi novi lokalitet i maršrutu kretanja povorke ponosa”, kazao je on.

Naglasio je, da su uz pomoć Akcije za ljudska prava uložili tužbu Upravnom sudu na rješenja MUP-a o zabrani okupljanja.

“Strahujemo da se sporost upravno-sudskog postupka negativno ne odrazi na naša dalja prava i slobode. Efikasnost pravosuđa, i ovog mehanizma zaštite građana, bila bi potvrđena ako bi Upravni sud donio rješenje prije nego se eventualno ponovo zabrani naše mirno okupljanje”, ističe Milivojević.

Nikšićki komunisti danas u 11 časova organizuju mirnu šetnju protesta pod sloganom „Tuđe nećemo, svoje ne damo“, zbog, kako su kazali, odbrane antifašističkih simbola i časti Nikšića. Opštinski komitet Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG) Nikšić tražio je od organizatora akademske šetnje ponosa, NVO LGBT „Progres“ i „Hiperion“, da promijene logo na kome se nalazi petokraka i slogan „Stop fašizmu - sloboda narodu“.

Kada je u pitanju petokraka kao simbol prajda, Milivojević je ocijenio da je “fašizam sve ono što se godinama unazad događa i čini prema LGBT osobama”.

“Starije strukture treba da razumiju fašizam u savremenom kontekstu... NOB je zagovarala ideje o socijalnoj pravdi i ravnopravnosti u kojima se danas prepoznaje i LGBT zajednica. Zato smo se opredijelili za univerzalne simbole koji pripadaju svima kako bi se iz Nikšića poslala jasna antifašistička poruka”, objašnjava on.

Milivojević je ocijenio da Vlada treba da vodi aktivan dijalog sa onima kojima je posvetila svoju stratešku politiku.

“Takođe se treba spriječiti omalovažavanje i opstrukcije i iz cjelokupnog procesa inkluzije LGBT osoba treba povući one koji su homo/trans fobični, korumpirani i pod uticajem svojih tradicionalističkih uvjerenja”, zaključio je on.

I pored pružene ruke, Vlada zaboravila na LGBT osobe

Milivojević smatra da i “pored pružene ruke i podrške” do sada nijesu započete korjenite reforme i inicijative.

“Obrazovanje ostaje hermetički zatvoreno. Svako ko se ozbiljno bavi ljudskim pravima zna da nema promjena bez efektivne integracije LGBT tematike u obrazovne programe i udžbenike. Čini se da je Vlada zaboravila na to da je njena primarna odgovornost da svim građanima, a posebno mladima, pruži elementarne istinite činjenice o LGBT osobama i značaju njihovog prihvatanja”, naglasio je on.

Bonus video: