PRILIKA ZA UŽIVANJE U LJEPOTAMA

U nedjelju slobodan ulaz u Nacionalni park Durmitor

Nacionalni park Durmitor od početka ove godine do 31. avgusta bilježi povećanje broja posjetilaca od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine
64 pregleda 3 komentar(a)
Nacionalni park Durmitor, Foto: Arhiva Vijesti
Nacionalni park Durmitor, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.09.2015. 12:12h

Povodom Dana Nacionalnog parka Durmitor 6. septembra ulaz u ovaj nacionalni park toga dana biće slobodan, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

"Pozivamo ljubitelje prirode da u nedjelju, 6. septembra, posjete ovo zaštićeno prirodno područje, a posjetioci će pored ostalog, imati prilike da prošetaju brojnim pješačkim stazama, posebno edukativnom stazom oko Crnog jezera, i da uživaju u ljepotama ovog nacionalnog parka", navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova.

Dodaje se da Nacionalni park Durmitor od početka ove godine do 31. avgusta bilježi povećanje broja posjetilaca od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Impresivna ljepota durmitorskog masiva i kanjonskih rijeka i njihova izuzetna ekosistemska i floristička raznovrsnost, prepoznate kao vrijednosti od svjetskog značaja, opredjelile su UNESCO da još 1980. uvrsti Nacionalni park Durmitor u Spisak svjetske kulturne i prirodne baštine, dok je kanjon Tare, programom MAB (Čovjek i Biosvera), već daleke 1977. postao rezervat biosvere – stanište genofonda planete i teritorija od internacionalnog interesa. Nacionalni park Durmitor obuhvata osnovni masiv planine Durmitor sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice. Njegovoj ljepoti posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih „gorske oči“. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero okruženo gustom četinarskom šumom i bogato pastrmkom. Među najljepšim ukrasima Parka su i bistre silovite rijeke od kojih posebno impresionira Tara. Bogatstvo flore i zastupljenost više od 1325 vrsta vaskularnih biljaka predstavlja izuzetnu prirodnu vrijednost", piše u saopštenju Nacionalnih parkova.