Parada nam ne smeta, ali smeta što sebe ravnaju sa narodnim herojima

Na protestu su se pojavili direktor LGBT Foruma Progers Stevan Milivojević i aktivistkinja Bojana Jokić, sa namjerom, kako su kazali, da čuju poruke skupa i pokušaju naći kompromis. Umjesto toga, kazao je Milivojević, čuo je homofobne poruke koje su ih uvjerile da komunistima ne smetaju samo simboli i logo, nego LGBT zajednica
162 pregleda 71 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2015. 18:56h

Pod sloganom „Tuđe nećemo, svoje ne damo“, nikšićki komunisti protestnom šetnjom od svojih prostorija na Trgu Slobode do zgrade Opštine Nikšić poručili su još jednom organizatorima nikšićkog prajda da neće dozvoliti da održe akademsku paradu ponosa sa istaknutom petokrakom i parolom „Stop fašizmu, sloboda narodu“ jer time, kako su istakli, zloupotrebljavaju antifašističke simbole i dostojanstvo boraca koji su se borili protiv najveće nemani XX vijeka – fašizma.

“„Njihova parada nam kao parada ne smeta, ali nam itekako smeta licemjerstvo i odvažnost ove populacije da sebe ravnaju sa narodnim herojima i borcima palim u borbi protiv fašizma. Nazivaju sebe ljevičarima i antifašistima, a bore se za ostarivanje programa pseudo ljevice, poništavajući prirodne zakone“, kazao je ispred Opštine Radisav Stanišić, predsjednik OK JKPCG Nikšić.

Upitao je da li su organizatori akademske šetnje ponosa razmišljali da “uzimajući antifašističke simbole, vrijeđaju pale žrtve za slobodu”.

Nekada su nikšićkim korzoom, kazao je Stanišić, šetale generacije uspješnih privrednika, doktora, sportista, radnika, boema, đaka, koji su sa ponosom isticali da su odrasli na tom korzou, čiji je duh i danas sačuvan.

“Pošto se vremena mijenjaju, bićemo izgleda primorani da na njemu gledamo kako se ljube dva muškarca ili dvije djevojke, da budućim generacijama objašnjavamo da su ih na svijet donijele srodne duše, one dvije tete ili dva čika“, kazao je Stanišić, ispraćen aplauzom preko 50 komunista i njihovih simpatizera.

Stanišić je poručio da čuvajući crnogorsku tradiciju čuvaju druge od sebe, da “vedra čela i čista obraza idu svuda od Triglava do Đevđelije bez straha i obezbjeđenja”, njegujući bratstvo i jedinstvo.

“Odustali smo od svakodnevnih šetnji, ali bićemo spremni da ne dozvolimo rušenje tekovina NOB-a i socijalističke revolucije i poništavanje prolivene krvi boraca”, poručio je Stanišić uz pozdrav “Smrt fašizmu”, dok su komunisti odgovorili “Sloboda narodu”.

Na protestu su se pojavili direktor LGBT Foruma Progers Stevan Milivojević i aktivistkinja Bojana Jokić, sa namjerom, kako su kazali, da čuju poruke skupa i pokušaju naći kompromis koji bi odgovarao svima. Umjesto toga, kazao je Milivojević, čuo je homofobne poruke koje su ih uvjerile da komunistima ne smetaju samo simboli i logo nikšićkog prajda, nego LGBT zajednica.

„Da je poenta skupa bio samo problem simbola i njegova upotreba prvi sam koji bi ponudio kompromisno rješenje i odustao od samih simbola. Međutim, vrlo je jasno iz govora koji smo čuli, kao i iz komentara iz gomile, da se LGBT osobe nazivaju neprirodnim i podsmijavaju se sa mogućnošću da se istopolni parovi nekada možda poljube u centru ili uhvate za ruku. Posrijedi je vrlo jasan oblik homofobije i zato mi je žao što ne možemo naći kompromis“, kazao je Milivojević.

Prema njegovim riječima, petokraka treba da bude simbol kojim se ponose svi, a nadao se da će ih komunisti prihvatiti kao antifašiste modernog doba, što se nije dogodilo.

Autorka loga „Nikšićkog prajda“, koji je izazvao gnijev komunista, je umjetnica iz Podgorice Darija Begić, a organizatori su kazali da pomenuto rješenje simbolizuje „inkluziju LGBT osoba kao antifašističku tekovinu i da akcentuje slobodarsku i naprednu tradiciju Nikšića“.

Akademsku šetnju ponosa u gradu pod Trebjesom policija je zabranila dva puta, u aprilu i maju, uz obrazloženje da bi učesnicima bila ugrožena bezbjednost. Očekuje se novi datum održavanja nikšićkog prajda, a organizatori su tražili da to bude 18. septembar, Dan opštine Nikšić.

“Izabrali smo taj datum jer on ima uporište u antifašističkim idejama LGBT Foruma Progres. Policija o tome odlučuje i ukoliko procijene da taj dan nije dobar za bilo koju formu javnog okupljanja, mi ćemo to prihvatiti i pristati “, poručio je Milivojević.

Skupu su prisustvovali i odbornici nikšićkog Pokreta za promjene, a Arsenije Lalatović je kazao da su došli da podrže skup “zarad zaštite civilizacijskih i vrijednosti porodice“.

Galerija

Bonus video: