Podgoričanin bez alpinističkog iskustva osvaja krov Evrope

Krgović je u utorak ujutro stigao do pod sam vrh, iako je, tvrdi, bez alpinističkog iskustva
57 pregleda 18 komentar(a)
Filip Krgović, Foto: Privatna arhiva
Filip Krgović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.09.2015. 17:52h

Podgoričanin Filip Krgović pokušava da osvoji krov Evrope - Elbrus, visok 5.642 metra, bez ikakvog alpinističkog iskustva.

Odvažni triatlonac nije uspio da se popne, jer ga je svega 250 metara ispod vrha zaustavio jak vjetar.

Putem bloga, međutim, poručuje da će ponovo pokušati za dva-tri dana, za kada meteorolozi najavljuju bolje vremenske uslove.

Krgović piše da je ka vrhu krenuo u utorak, dva sata ujutro, nakon što je u baznom kampu Priut 11, na 4.100 metra, odradio aklimatizacione uspone.

Namjerava da osvoji Elbrus za koji dan, kada se očekuju bolje vremenske prilike

“Odlično sam se osjećao i brzo peo. Na opasnijem dijelu sam sačekao ostale grupe da bi im se pridružio, ali je većina odustala zbog previše jakog vjetra. Ipak, grupa od pet ruskih alpinista je krenula i pozvali su i mene, da pokušamo do prevoja sedlo i, ako se oluja ne smiri, da se vratimo nazad. Vjetar je bio prejak i nosio je snijeg u lice, tako da sam jedva održavao ravnotežu uz pomoć štapova i cepina.

Nije se moglo dalje od 5.400 metara, 250 metara od vrha”, piše u blogu.

Krgović navodi da je psihički i fizički isrcpljen i razočaran zbog neuspjeha.

On se potom vratio u selo Terskol, na 2.200 metara, gdje planira da odmori od “visina i napora”, odakle će ponovo pokušati da osvoji krov Evrope.

“Elbrus je veoma opasna planina, i svake godine ovdje pogine 15-30 ljudi. Ruta nije puno tehnički zahtjevna, ali najveći problem su nagle promjene vremena, visinska bolest i brojne pukotine u ledu, dubine preko 100 metara. Takav jedan opasan dan je bio juče i nisam htio da rizikujem prema vrhu, posebno što nemam nikakvog alpinističkog iskustva”, napisao je u srijedu Krgović.

Biciklom do Rusije za četiri mjeseca

Ništa manji poduhvat od osvajanja Elbrusa, Krgović je već učinio, stigavši do Kavkaza, u Rusiji, na biciklu. On je, prema podacima sa bloga, pedalao četiri mjeseca i bukvalno sa bicikla “uskočio” u alpinističku opremu.

“Bez dana odmora od vožnje bicikla, pa onda pet uzastopnih dana planinarenja, sa po 1.000 metara visinske razlike, i od posljedica velike visine - glavobolja i slab san, a i finansijski, jer sam svu opremu morao da iznajmim”.

Krgović je lani bicklom prešao više hiljada kilometara, tokom puta do Njemačke i natrag.

Bonus video: