Zdravstveni radnici dobrovoljno dali krv

„Mnogo je dobrovoljnih davalaca krvi među zdravstvenim radnicima. Nažalost, to se ne zna, oni to rade tiho, nenametljivo i bez objava“, rekla je Rašović
62 pregleda 3 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Vlada Crne Gore
Budimir Šegrt, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.09.2015. 17:57h

Više od 45 zdravstvenih radnika Crne Gore danas je na poziv ministra zdravlja Budimira Šegrta dalo krv.

Šegrt je ranije pozvao direktore svih zdravstvenih ustanova, Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Agencije za ljekove i medicinska sredstva da učestvuju u akciji dobrovoljnog davanja krvi, i na taj način se odazovu apelu koji je u avgustu upućen iz Zavoda za transfuziju.

Šegrt je zahvalio zdravstvenim radnicima koji su se odazvali njegovom pozivu, navodeći da su danas svi oni, bez obzira na titule, samo dobrovoljni davaoci krvi.

„To je naš jedini poziv i misija što smo danas tu“, naveo je on.

Šegrt, koji je davalac krvi od ranije, ocijenio je da je akcija koristan i simboličan čin u pripremi otvaranja novog objekta Zavoda za transfuziju.

On je najavio da će, zbog važnostoi i značaja, taj objekat zvanično najvjerovatnije otvoriti premijer.

Direktorica Zavoda za transfuziju Gordana Rašović kazala je da je ministar napravio presedan i pozvao zdravstvene radnike na humanu aktivnosti.

„Mnogo je dobrovoljnih davalaca krvi među zdravstvenim radnicima. Nažalost, to se ne zna, oni to rade tiho, nenametljivo i bez objava“, rekla je ona.

Rašović je kazala da javnost mora znati da su mnogi zdravstveni radnici mnogo puta dali krv za svog pacijenta koji je urgentno zbrinjavan i nakon toga im ukazivali pomoć.

Ona je saopštila da je od početka apela u agvustu sakupljeno više od hiljadu jedinica krvi i da su značajno poboljšane rezerve u sezonskim nestašicama.

„Nadam se da ćemo tokom godine, u skladu sa planom i programom sprovođenja kontinuiranog obezbjeđenja krvi uspjeti da za sledeću godinu ne dođemo u situaciju ovakvog apela“, dodala je Rašović.

Ona je ponovila da se, što se tiče zaliha krvi, situacija mijenja iz trenutka u trenutak zbog urgentnih stvari koje se dešavaju.

„Mi redovan program obezbjeđujemo ali ne možemo planirati urgentne situacije. Svi organizacioni djelovi radova rade sinhrono i obezbjeđujemo za sdaa krv svima kojima je neophodna“, rekla je Rašović, i pozvala sve zdrave građane koji su u mogućnosti da se priključe akciji.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović kazao je da će, iako je prvi put dobrovoljni davalac, podržavati buduće slične akcije.

„Nije bilo boljeg povoda da se nezvanično otvori ovaj reprezentativni objekat Zavoda, od ovog zbog kog smo danas tu, da dobrovoljnim davanjem pomognemo ugrpoženim pacijentima“, rekao je on.

Hrapović je kazao da bi današnja akcija trebalo da bude dobar primjer za zaposlene u institucijama zdravstvenog sistema i za ukupnu široku, građansku javnost.

Bonus video: