Cdu organizatorima Parade u Nikšiću: Promijenite boju zvijezde

"Neka joj druga boja ili boje neće umanjiti snažnu simboliku koju sa sobom nosi - kao znak slobode i jednakosti i vječne ljudske pobune, otpora i bunta"
50 pregleda 10 komentar(a)
Nikšić prajd, Foto: LGBT Forum Progres
Nikšić prajd, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 04.09.2015. 08:15h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) smatra da organizatori Parade ponosa u Nikšiću treba da promijene boju petokrate, koja je znak Parade.

"Cdu smatra da bi razumijevanje i tolerantni odnos organizatora Parade ponosa u Nikšiću povodom ovog slučaja pomogao svima u Crnoj Gori koji razumiju i žele da pomognu uspostavljanju onog sistema vrijednosti koji će potvrđivati ljudsku istinu da smo svi jednaki i jednako vrijedni. Petokraka, dakle, za ovu priliku, ne mora biti crvena - jer to nekome smeta. Neka joj druga boja ili boje neće umanjiti snažnu simboliku koju sa sobom nosi - kao znak slobode i jednakosti i vječne ljudske pobune, otpora i bunta. Promijenite boju zvijezde i time pokažite svoju mudrost i zrelost. Takvim dobronamjernim gestom će Vaša legitimna prava, koje mi razumijemo i podržavamo, biti osnažena. Tolerancija, razumijevanje i solidarnost - da bi bili iskreni i trajni - moraju biti i uzajamni", navodi se u saopštenju Cdu.

Oni su dodali da sa pažnjom prate raspravu i nesuglasice koje su se javile povodom odabranog znaka za Paradu Nikšiću.

"Kao građanska stranka liberalno-demokratske orijentacije, Cdu baštini i sve principe i vrijednosti poštovanja i zaštite ljudskih prava, razumijevanja, tolerancije i solidarnosti među ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, polnu ili bilo koju drugu ljudsku razliku i posebitost. Na osnovu tih principa i vrijednosti, Cdu doživljava kontroverzu koja prati raspravu o znaku Parade ponosa u Nikšiću kao priliku da podsjeti i pozove aktiviste i promotere te aktivnosti na obavezu da obrate pažnju i uvaže reakcije i stavove onih pojedinaca i organizacija koje crvenu petokraku zvijezdu doživljavaju kao simbol istorijski potvrđenih vrijednosti anti-fašizma i borbe za slobodu. Takvi se stavovi i reakcije ne smiju ignorisati, niti omalovažavati", dodaje se u saopštenju.

U Cdu navode da ne vide dobro opravdanje i razlog, da predstavnici LGBT populacije i aktivisti njihovih organizacija, kao grupe koja je u Crnoj Gori neopravdano izložena nekulturnim i ksenofobičnim napadima, "i sami ne iskažu toleranciju prema onima koji upotrebu crvene petokrake doživljavaju kao atak na svoja uvjerenja i vrijednosti" .

Bonus video: