Hrvatsko nacionalno vijeće u minusu oko 3.000 eura

Pretplaćeni samo na “ Pobjedu ”, higijeničarki plaćeno 1.200 eura
0 komentar(a)
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.09.2015. 20:05h

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) Crne Gore, koje vodi član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković, dobilo je lani 69 hiljada eura iz državnog budžeta.

Budući da kompletan iznos nije uplaćen do kraja kalendarske godine, HNV je formalno poslovnu 2014. okončao sa gubitkom od oko tri hiljade eura, proizilazi iz finansijkog i izvještaja o radu dostavljenog Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

HNV je pod kontrolom jedine političke partije Hrvata u Crnoj Gori - HGI, čiji kadar čini većinu među ukupno 17 članova tog tijela, koje bi, po zakonu, trebalo da bude reprezent svih interesa hrvatske nacionalne zajednice.

U izvještaju koji je “Vijestima“ dostavljen iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava piše da je HNV mjesečno za rad iz budžeta dobijao po 4.166,66 eura, što ukupno iznosi 50 hiljada eura godišnje.

Pored toga, od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore dobili su i 12.500 eura za projekat osnivanja svog folklornog ansambla, 3.000 za izdavanje monografije o Hrvatskom kulturnom društvu „Ljudevit Gaj“ iz Donje Lastve, te 3.500 eura za izdavanje knjige o nekadašnjoj legendi jugoslovenskog boksa Matu Parlovu.

Najviše novca HNV je lani potrošio na plate i nadoknade svojih članova, kao i za materijalne troškove, poput putovanja i reprezentacije - ukupno preko 59 hiljada eura. Pet članova Izvršnog odbora HNV - predsednik Zvonimir Deković, poslanica HGI u Skupštini CG Ljerka Dragičević, predsjednica HGI i ministarka bez portfelja u Vladi Marija Vučinović, pravnik Vlado Marvučić i bivi predsjednik Hrvatskog građanskog društva iz Kotora Mirko Vičević lani su, prema izvještaju, podijelili ukupno 17.220 eura honorara, računajući i poreze i prireze na ta primanja.

Troškovi jednog stalno zaposlenog - sekretara HNV lani su sa prirezima i porezima iznosili ukupno 8.015 eura, dok je na honorare „voditeljima pojednih sekcija koje djeluju u sklopu Vijeća te održavanje sajta Vijeća“ potrošeno 4.434 eura sa porezom.

Materijalni troškovi kancelarije HNV u Domu kulture u Donjoj Lastvi, kod Tivta, iznosili su 3 hiljade eura, dok je 1.340 eura izdvojeno za „troškove dolazaka na sjednice Vijeća i odbora Vijeća“.

Većina članova živi u Tivtu ili Kotoru, a najdalje Baranin Marvučić.

Pretplaćeni samo na “Pobjedu”, higijeničarki plaćeno 1.200 eura

HNV je lani utrošilo i 1.900 eura gotovine, koliko iznosi „blagajnički maksimum namijenjen za potrošni materijal i funkcionisanje kancelarije Vijeća“.

Ni u tu, ni u prethodnu stavku “materijalni troškovi kancelarije HNV“, nije uključen iznos od 1.200 eura, koliko je lani plaćeno higijeničarki za održavanje prostorija.

Razni drugi troškovi organizacije lani su iznosili 21.088 eura, u šta su uključeni “putni nalozi za odlaske na službena putovanja i sastanke u Zagreb, Rijeku, Dubrovnik, Podgoricu i Bar, troškovi goriva, službenih ručkova i večera, troškovi prehrane, kao i troškovi za reklame, plakate pozivnice, dotacije“.

HNV ne troši novac pretplaćujući se na knjige ili časopise iz oblasti manjinskih i ljudskih prava, već su samo pretplaćeni na “ Pobjedu ”, za šta je lani izdvojeno 118 eura.

Bonus video: