Paradržavni Pink danas je Bastiljica

Suša je ocijenila da je PINK paradržavan, jer Javni servis ne može da bude tako brutalan
27 komentar(a)
Konferencija, sloboda medija, Foto: Newsweek.rs
Konferencija, sloboda medija, Foto: Newsweek.rs
Ažurirano: 03.09.2015. 18:30h

Privatna televizija Pink pretvorena je u paradržavnu i koristi se za obračun sa kritičarima vlasti, jer tako direktno i brutalno ne može da se radi na Javnom servisu, ocijenila je juče Gordana Suša iz Regulatornog tijela za elektronske medije Srbije.

“U Miloševićevo vrijeme smo imali Bastilju, a bojim se da danas imamo Bastiljicu”, kazala je ona danas na Prvoj Međunarodnoj konferenciji o slobodi medija u organizaciji Njuzvika i kompanije Adria Media Group, održanoj u Beogradu.

Da je situacijama u medijima gora nego devedesetih upozorio je i jedini panelista iz Crne Gore - izvršni direktor ND Vijesti Željko Ivanović.

“Imamo svojevrsni paradoks: devedesetih godina tokom rata, zločina, sankcija, govora mržnje, u cijelom regionu smo imali jake i kredibilne medije i jak NVO sektor. Danas kada su sve ove zemlje u nekoj fazi pridruživanja EU, u većini njih imamo mnogo slabije i manje kvalitetne medije nego devedesetih”, rekao je on.

Ivanović je ocijenio da su političke elite načule briselsku mantru, te da govore o miru, toleranciji i regionalnoj saradnji, dok unutar svojih dvorišta jačaju autokratiju i kontrolu.

Naglasio je da svi mediji i novinari koji misle da se bave istraživačkim novinarstvom moraju da budu spremni na veliku žrtvu i cijenu:

“To znači spremni da budu ubijeni, ili da njihov medij finansijski bude ubijen”.

Ipak, istakao je da će procesi ići na ruku jačanja institucija i stvaranju ambijenta za normalan rad medija, dok će diktature slabiti, a diktatori odlaziti u prošlost.

Prva međunarodna konferencija o slobodi medija okupila je preko 20 najeminentnijih novinara i urednika, stručnjaka i boraca za nezavisnost medija iz regiona, Evrope i svijeta.

Portparol Vikiliksa Kristin Hrafnson naglasio je da se sa pritiscima vlasti suočavaju i novinari u Velikoj Britaniji i ostalim demokratskim zemljama.

Upozorio je da su napadi na novinare sve ličniji i da više nijesu usmjereni na organizaciju i kompaniju za koje rade.

Sa druge strane, direktor Centra za istraživačko novinarstvo iz Velike Britanije Gavin MacFadyen kazao je da novinari moraju biti svjesni dva problema - prvi su, tvrdi, uplašeni urednici između političara, vlasnika, oglašivača i javnog mnjenja, a drugi što novinari ne mogu garantovati tajnost izvora.

Prikazane fotografije iz “žute kuće”

Poznati istraživački novinar Majkl Montgomeri predstavio je na konferenciji fotografije iz, kako tvrdi, takozvane “žute kuće”.

Montgomeri je u izjavi za Njuzvik kazao da je bilo pritisaka i političkih uticaja da se istraga o zločinima u “žutoj kući” spriječi, naglasivši da se stvari polako pomjeraju sa mrtve tačke i da vjeruje da će biti procesuirane do kraja.

U “žutoj kući”, koja se nalazi na teritoriji Albanije, kako se sumnja, dovođeni su mahom oteti Srbi sa Kosova i njima su vađeni organi, zbog trgovine.

Taj slučaj, međutim, još nije procesuiran.

Bonus video: