"Neka se bore za seksualne slobode, ali neka ne koriste simbole za koje su živote dali milioni"

Jedan od najstarijih nikšićkih komunista, devedesetogodišnji Branko Popović, popović kazao je da su se nekada „organizovale parade visokih ličnosti, da su se paradama obilježavali praznici“ i da najavljena parada predstavlja „udar na crnogorski moral“
105 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2015. 13:45h

Nikšićki komunisti u subotu u 11 časova organizuju mirnu šetnju protesta pod sloganom „Tuđe nećemo, svoje ne damo“, zbog, kako su kazali na konferenciji za novinare, odbrane antifašističkih simbola i časti Nikšića. Opštinski komitet Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG) Nikšić tražio je od organizatora akademske šetnje ponosa, NVO LGBT „Progres“ i „Hiperion“, koja treba da se ovog mjeseca organizuje u gradu pod Trebjesom, da promijene logo na kome se nalazi petokraka i slogan „Stop fašizmu – sloboda narodu“.

„Nijesu prihvatili naše sugestije, a mi ne možemo da prihvatimo da se zvijezdu petokraka, simbol borbe protiv fašizma, i proleterski pozdrav 'Smrt fašizmu, sloboda narodu' zloupotrebljavaju i omalovažaju borci koji su poginuli za slobodu“, kazao je Radislav Stanišić, predsjednik OK JKPCG Nikšić.

Prema njegovim riječima veliki broj građana ih je kontaktirao povodom protesta koji organizuju u subotu, a nikšićki komunisti su uputili dopise predsjedniku Opštine Nikšić Veselinu Grboviću, predsjedniku države Filipu Vujanoviću i ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću. Odgovorio im je samo Grbović koji ih je primio danas i saslušao njihove zahtjeve

„Želimo da se zahvalimo kako onima koji su nas podržali, tako i onima koji su nas ponižavali što branimo petokraku. Svima neka služi na čast, a zna se da su komunisti ponikli iz naroda i da dijele sudbinu sa narodom. Nijesu rukovodioci partije ostavili svojoj djeci bogatstvo, kao pojedini današnji funkcioneri i kriminalci koje nema ko da ih spriječi u tome“, poručio je Stanišić.

Kazao je da je Nikšić uvijek bio prepoznat kao grad radnika, studenata i đaka, grad piva i čelika, grad profesora, doktora, naučnika, književnika i da „danas svi ćute kada se obrušava slobodarski Nikšić“.

„Mi smo stvorili zdravu ćeliju u društvu i kada smo bili mali nama su bake govorile da su nas donijele rode. Treba li mi danas djeci da govorimo da ih je donio onaj ćiko. Ne smeta nam da se za svoje seksualne slobode bore, ali neka ne koriste simbole za koje su živote dali milioni ljudi širom svijeta“, poručio je Stanišić i dodao da će u subotu odlučiti da li će nastaviti sa protestima.

Jedan od najstarijih nikšićkih komunista, devedesetogodišnji Branko Popović, popović kazao je da su se nekada „organizovale parade visokih ličnosti, da su se paradama obilježavali praznici“ i da najavljena parada predstavlja „udar na crnogorski moral“.

„Te parade podržavaju velike sile i evropska zajednica, pa su to i naši rukovodioci primili. Oni ništa ne govore samo odobravaju tu paradu“, kazao je Popović.

Autorka loga „Nikšićkog prajda“, koji je izazvao gnijev komunista, je umjetnica iz Podgorice Darija Begić, a organizatori su kazali da pomenuto rješenje simbolizuje „inkluziju LGBT osoba kao antifašističku tekovinu i da akcentuje slobodarsku i naprednu tradiciju Nikšića“.

Akademsku šetnju ponosa u gradu pod Trebjesom policija je zabranila dva puta, u aprilu i maju, uz obrazloženje da bi učesnicima bila ugrožena bezbjednost.

Milivojević: Krajnje neodgovorno i licemjerno

Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres, kazao je “Vijestima” da su zahtjevi pojedinih političkih subjekata da se LGBT zajednici zabrani upotreba ljevičarskih simbola krajnje neodgovorni i licemjerni.

“Problem je nastao kada su se ljevičarskih simbola, koji su globalni i univerzalni, dotakle LGBT osobe. Neprimjereno je i ružno što svoja homofobna shvatanja pokušavaju da prebace na sjećanje onih koji su časno dali živote za slobodu ove zemlje. To je ništa drugo nego nova metoda borbe protiv LGBT populacije i njene ravnopravnosti”, kazao je Milivojević.

Prema njegovim riječima razumio bi sva negodovanja i proteste da su ti isti, kada je trebalo “branili ne samo simbole, nego i vrijednosti antifašističke borbe”.

“Oni su ćutali, a mnogi od njih su i uzeli učešća, pod petokrakom, u ratnim pohodima na Dubrovnik, Mostar, Sarajevo, Vukovar. Nemaju razloga da se brane od nas, nego da sa nama zajedno, ruku pod ruku, stanu u odbranu, od savremenog fašizma. Ja ću sa njima u subotu biti na protestu kako bi ih ohrabrio da afirmišemo zajedništvo, prekinemo sa podjelama, i da se svi skupa pokažemo kao pravi antifašisti”, poručio je Milivojević.

Galerija

Bonus video: