Tivat: Mještani i dalje pokušavaju da sa mula Bazdanj uklone brodove "YU Briva"

Mještani koji su angažovali advokata tvrde da brodovi "narušavaju prirodni ambijent i zaštićenu zonu morskog dobra"
199 pregleda 12 komentar(a)
mul Bazdanj, Foto: Siniša Luković
mul Bazdanj, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.09.2015. 10:29h

Advokat Petar Samardžić iz Tivta koji zastupa mještane Obale Đuraševića u Krtolima koji traže da se sa mjesnog pristaništa, mulo Bazdanj – Lukačevina, uklone hidrograđevinska plovila kotorske firme "Yu Briv", nagovijestio je da će se zbog indolentnosti državnih organa da riješe taj problem, obratiti međunarodonim institucijama.

"Plovni objekti preduzeća "Yu Briv" iz Kotora - trajekt, dva remorkera i povremeno još dva pomoćna broda, i pored intervencije inspekcije i danas se nalaze na istom mjestu", saopštio je Samardžić koji već 20-ak dana pokušava da izdejstvuje da se plovila kotorske firme uklone sa mula u Krtolima gdje su neka od njih vezana već godinama.

Mještani koji su angažovali tivatskog advokata tvrde da brodovi "narušavaju prirodni ambijent i zaštićenu zonu morskog dobra i štetnim imisijama i otpadom zagađuju more i obalu te potpuno onemogućavaju predviđeno obavljanje pomorskog saobraćaja za ovo pristanište."

Žitelji Obale Đuraševića koji se bave turizmom kažu da zbog toga trpe veliku štetu jer su im gosti nezadovoljni ili su skratili odmore, pa traže od države da mulo Bazdanj oslobodi od brodova "Yu Briva" i omogući da na njemu pristaju i druga plovila.

Njihovi zahtjevi do sada nisu rezultirali konkretnim pomakom jer je Lučka kapetanija konstatovala da nigdje na primorju sada nema zvanično određene trajne lokacije za duži smještaj tehhničkih plovnih objekata, a kakvu inače "Yu Briv" već godinama bezuspješno traži od države da im je odredi.

Kotorska firma je spremna da takvu lokaciju potom uredi i izgradi o sopstvenom trošku. Iz Lučke kapetanije su mještanima otpisali da mulo Bazdanj i neke druge lokacije u Boki, "Yu Briv" stoga trenutno koristi kao privremene, i naglasili da je upravljanje i planiranje obalnog područja u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma, a ne Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Samardžić je kazao da je Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor koja je na lice mjesta po zahtjevu njegovih klijenata, izašla 15. avgusta, u svom zapisniku konstatovala da su da brodovi "Yu Briva" "nezakonito privezani na pristaništu Lukačevina pa je time ugrožena sigurnost pristaništa kao i plovila koja uz njega pristaju".

"Kako i pored toga i svih naših obraćanja,do danas ni jedan državni organ Crne Gore nije preduzeo ništa konkretno radi uklanjanja ovih plovnih objekata, koji se na istom pristaništu nalaze već četiri godine, moramo zaključiti da za preduzeće “Yu Briv” u ovom predmetu ne važe zakoni Crne Gore. Zbog toga smo prinuđeni da pribjegnemo pravu na obraćanje međunarodnim institucijama u Crnoj Gori i Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore…, kako bismo zaštitili svoje pravo da, kao i svi ostali građani, koristimo ovo pristanište u zakonom zaštićenoj zoni morskog dobra, za njegovu jedinu zakonom propisanu namjenu a to je pristajanje turističkih i ribarskih brodića", zaključio je Samardžić.

Bonus video: