Lamežević: Bivšim vlasnicima vratiti zemljište u Valdanosu

On kaže da bivši vlasnici oduzetog zemljišta u Valdanosu traže povraćaj zemljišta površine od 950.000m2 sa oko 18.000 stabala maslina, koja su eksproprijacijom iz 1978. godine rješenjem SO Ulcinj oduzeti da bi se na tom području izgradila Vojna baza, koja nikada nije izgrađena, a bivši vlasnici pretrpjeli štetu koja čak dostiže do stotinu miliona eura
3 komentar(a)
Fuad Lamežević, Foto: Pozitivna Crna Gora
Fuad Lamežević, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 02.09.2015. 08:02h

Predsjednik Opštinskog odbora Ulcinj, Fuad Lamežević, kazao je da Pozitivna Crna Gora smatra da je povraćaj oduzetog zamljišta ranijim vlasnicima u Valdanosu jedino i zakonski ispravno rješenje.

"Bivši vlasnici zemljišta u Valdanosu i njihovi nasljednici, kojih je danas i preko šest stotina, na sve zakonske i demokratske načine, godinama pokušavaju da povrate svoju imovinu, kao i imovinu svojih očeva i djedova. Naime, u ovom slučaju radi se o poljoprivrednom zemljištu gdje po zakonu nije dozvoljena gradnja objekata, te je time bilo i nemoguće zemljište privesti namjeni. Dodatno, naknada bivšim vlasnicima za oduzeto zemljište na koju se Vlada, kao trenutni vlasnik poziva, je 90 odsto bila niža od tržišne cijene u periodu kada je zemljište oduzeto", kazao je Lamežević.

On kaže da bivši vlasnici oduzetog zemljišta u Valdanosu traže povraćaj zemljišta površine od 950.000m2 sa oko 18.000 stabala maslina, koja su eksproprijacijom iz 1978. godine rješenjem SO Ulcinj oduzeti da bi se na tom području izgradila Vojna baza, koja nikada nije izgrađena, a bivši vlasnici pretrpjeli štetu koja čak dostiže do stotinu miliona eura.

"Imajući u vidu da je nedavno Vrhovni sud donio konačnu odluku da se nasljednicima nekadašnjeg čuvenog bankara i brodovlasnika Lala Zubera vrati 676 m2 na Pristanu, na nekadašnjem prostoru Kino bašte, koje je eksproprijacijom oduzeto prije više od pola vijeka, i to isključivo krivicom Opštine Ulcinj kao vlasnika, odnosno Centra za kulturu kao korisnika, smatramo da je legitiman i zahtjev bivših vlasnika za povraćaj oduzetog zamljišta u Valdanosu", kazao je Lamežević.

"Stoga Pozitivna Crna Gora smatra da je povraćaj oduzetog zamljišta ranijim vlasnicima u Valdanosu jedino i pravedno rješenje,na način kako je to urađeno u slučaju Kino bašte. Samo poštovanjem zakona i procedura može se konačno stati na put neodgovornom ponašanju nadležnih i zaustaviti dalje nanošenje ekonomske štete građanima Ulcinja", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: