Strancima fale putokazi u planini

Na nedostatak turističke signalizacije na Durmitoru ukazali su Mahmut Geder iz Turske i Aron Makavoj iz Engleske
73 pregleda 2 komentar(a)
šetalište ka crnom jezeru, Foto: Obrad Pješivac
šetalište ka crnom jezeru, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 01.09.2015. 18:23h

Neuobičajeno toplo vrijeme za kraj avgusta i početak septembra produžilo je turističku sezonu na Žabljaku, gdje boravi najviše stranaca. Da je posjeta na Žabljaku iznenađujuće dobra za ovo dobadoba godine pokazuje gužva na šetalištu prema Crnom jezeru.

Na nedostatak turističke signalizacije na Durmitoru ukazali su Mahmut Geder iz Turske i Aron Makavoj iz Engleske, koji su se ovdje upoznali a u posjetu došli nakon preporuka prijatelja i uvjerili se u jedinstvene ljepote, ljubaznost naroda i turističkih poslenika.

Primijetili su nekvalitetne markacije na pojedinim planinskim stazama, nedostatak turističke signalizacije na engleskom jeziku. Englez je primijetio da grad izgleda tužno zbog starih kuća sa propalim fasadama kao i ruiniranu skijašku infrastrukturu.

Na Žabljaku ovih dana boravili su i Sandra i Igor Kolaković koji su često na sportskim pripremama bili pod Durmitorom.

„Žabljak iz dana u dan postaje sve većio turistički centar. Sa novom sportskom dvoranom stvoreni su uslovi za razvoj sportskog turizma i za pripreme sportista. Ako bude do mene, rado ću ovdje doći sa nekom ekipom“, kaže Igor Kolaković.

Sandra kaže da je Durmitor uvijek bio fascinantan, ali fali eko-restorana sa nacionalnom kuhinjom, sa cijenama pristupačnim svakom.

„Generalno, Žabljak se razvijao. Moglo je i moralo više, bolje i brže jer to on ukupno zaslužuje“, kazala je Kolaković.

I bivši vaterpolo reprezentativac Crne Gore, Kotoranin Vojislav Peković sa porodicom proveo je vikend na Žabljaku. Kaže prvi put ovog ljeta jer je imao obaveze.

„Svake godine smo ovdje jer nas priroda a i sve drugo neodoljivo privlači. Cijene su i ovog ljeta pristupačne. Primjećujem da je potrebno više kontejnera za komunalni otpad“, kaže Peković.

Silvana Arsić, gošće iz Srbije, ukazala je na ono što nervira turiste.

„Platismo taksu na granici, onda i turističku taksu pa ulaznice u nacionalni park a za sve to dobismo viruse. Ovdje je virusna epidemija jer se od nas devet, sedmoro razboljelo“, kazala je Arsić.

Snežana Adamović iz Tivta kaže da grad mora bitio čistiji, fali turističke signalizacije.

„Došli smo novim putem. Komforno a onda naiđosmo na neosvijetljen tunel. To je naročiti u turizmu nedopustivo“, kazala je Snežana Adamović.

Bonus video: