Starosjedioci: Kamenovo je primjer otimanja imovine

Najveća pljačka zemlje dogodila se na javnom uvidu 1991. godine, kada im je 33 hiljade kvadrata oteto
376 pregleda 17 komentar(a)
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.09.2015. 18:29h

Starosjedioci Pržna i Kamenova, predstavnici 26 nasljednika, pozvali su Opštinu Budva da poništi "sramna" rješenja, koje je donosila unazad pola vijeka i vrati zemlju koja je oteta mještanima u uvali Kamenovo.

I dok na zamljište od 33 hiljada kvadrata, u zaleđu plaže Kamenovo i dalje stoji sudsko rješenje o privremenoj mjeri zabrane otuđenja i raspolaganja, donose se planska dokumenta, i izdaju papiri u proceduri dobijanja građevnske dozvole za kondo hotele i vile za rentiranje.

Zemlja, gotovo svih 33 hiljada kvadrata u zaleđu plaže, gdje se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, uknjižena je na firmu "Rekreaturs" DOO Budva, banku Kosova iz Prištine i firmu "Kožar" SOUR Trgovina, takođe sa Kosova.

"Rekreaturs", kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda osnovala je firma "Atlas invest" Duška Kneževića, koja ima 78 odsto kapitala, firma VB Holding limited sa 20 odsto kapitala i Dejan Jovićević 0,6 odsto kapitala. Stanko Mitrović (93) jedan od najstarijih Paštrovića i Ilija Kažnegra i nekoliko njihovih sapleminika vode maratonsku sudsku brobu za povraćaj imovine.

"Prve nevolje naše počele su davne 1957. kada je 15. aprila Srez cetinjski donio rjšenje o ekproprijaciji 15 hiljada kvadrata naše imovine. Sekretarijat za finansije cetinjskog Sreza donosi rješenje o ekproprijaciji na osnovu zahtjeva turističkog saveza tadašnje, kako piše, autnomne Kosovsko-metohijske oblasti, zemljišta na Kamenovo. Opština Budva je tu napravila zakonski propust, jer je to isto rješenje, tek poslije 28 godina označila prvosnažnim, parafirajući ga od strane pojedinih službenika. Na osnovu tako parafirnog rješenja, opštinski Sud u Kotoru, 5. decembra 1985. donosi odluku o uknjižavanju kosovskog turističkog saveza, dajući zemlju na upravljanje i korišćenje“, počinje priču Mitrović.

Kažanegra napominje da su Kosovari, eksproprijacijom dobili nešto manje od 15.000 kvadrata zemlje u Kamenovu, ali su dodatno napravili još dva ugovora o kupovinu 600 kvadrata zemlje od mještana. Zemlja je eksproprisana u korist prištinskog preduzeća „Rekreaturs“, dok su po dva odsto učešća imale kosovska banka i firma "Kožar".

Najveća pljačka zemlje starosjediocima dogodila se na tokozvanom javnom uvidu 1991, kada je, kako su kazali mještani, izvršena "prelaskom sa starog na novi Katastar".

"Tada je 15 hiljada kvadrata, koliko su dobili eksproprijacijom, uknjiženo je na kompletnu uvalu, cijelih 33 hiljada kvadrata, čime nam je dodatno oteto 18 hiljada kvadrata đedovine. Imamo i to rješenje gdje su se oni uknjižili i koje smo uredno dostavljeno sudu u postupku koji vodimo, gdje se jasno vidi da je obavljeno uknjiženje na parcelama, koje nijesu obuhvaćene eksproprijacijom", ispričao je Kažanegra.

On ističe da tada Privredni sud, donosi rješenje, na osnovu krvotvorene dokumentacije o registraciji firme "Rekreaturs", čije se sjedište iz Prištine, premiješta u Budvu.

"Tada na scenu stupa firma "Montenegroexpres", koji 2003. sudu u Kotoru, tuži budvanski „Rekreturs“ da se nezakonito uknjižio, pozivajući se na jedno opštinsko rješenje. Tu se nastavlja igra, i "Rekreturs", priznaje tužbeni zahtjev, da bi se otvorila vrata uknjiženju firme Duška Kneževića. U međuvremenu to opštinsko rješenje je poništio republički organ, ali kotorski sud to ne uzima u obzir", naveo je Kažanegra, napominjući da se uknjiženja i vlasnike promjene u katastru odigravaju iako je sud donio privremenu mjeru zabrane otuđenja i raspolaganja.

Ko je vlasnik zemlje na Kamenovu raspravljao i sud u Strazburu

O Načinu na koji je izvršena preregistracija firme "Rekreaturs", odnosno njenog premještanja iz Prištine u Budvu, a nakon toga i otuđenja, tužbu je podnijela i kosovska Agncija za privatizaciju, koja je čak spor dobila, kako ističu mještani, pred sudom u Strazburu.

Tu sudsku presudu, naš privredni sud nije sproveo u djelo, i još se zemlja vodi na firmu "Rekreaturs" Budva.

Bonus video: