Pripreme trećeg Montenegro Prajda u finalnoj fazi

Koordinatorka Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Ana Dedivanović, kazala je da je na sastanku tog tijela u ponedjeljak odlučeno da se do kraja ove sedmice definišu zahtjevi prema Vladi Crne Gore i kreira koncept prve Nedjelje ponosa LGBT osoba koja, će biti održana neposredno prije Montenegro Prajda
172 pregleda 22 komentar(a)
Ana Dedivanović, Foto: Prcentar.me
Ana Dedivanović, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 01.09.2015. 12:59h

Pripreme treće Povorke ponosa LGBTIQ osoba, Montenegro Prajd, ulaze u finalnu fazu, a do kraja sedmice biće određena tema i predlozi za maršutu tog događaja, saopšteno je iz nevladine organizacije Kvir Montenegro.

Koordinatorka Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Ana Dedivanović, kazala je da je na sastanku tog tijela u ponedjeljak odlučeno da se do kraja ove sedmice definišu zahtjevi prema Vladi Crne Gore i kreira koncept prve Nedjelje ponosa LGBT osoba koja, će biti održana neposredno prije Montenegro Prajda.

Ona je navela da u radu Organizacionog odbora trećeg Montenegro Prajda, koji je zakazan za 18. oktobar u Podgorici, direktno ili indirektno učestvuje 40 lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i queer osoba iz Crne Gore.

Zadatak ovogodišnjeg Organizacionog odbora Montenegro Prajda je, kako je rekla, da ode korak dalje u odnosu na prethodne dvije Povorke, u organizacionom i konceptualnom smislu same Povorke.

„I ima zadatak da treći Montenegro Prajd bude masovniji, snažniji, zabavniji i da okupi sve nas koji smo ne samo L, G, B ili T osobe i naše prijatelje, već i sve one koji smatraju da kroz Prajd mogu da se založe za svoja prava koja su im ugrožena“, kazala je Dedivanović u saopštenju.

Kako je podsjetila, pripreme trećeg Montenegro prajda su započele već nekoliko dana nakon drugog, u novembru prošle godine.

„Poslije sastanka dijela članica i članova Organizacionog odbora sa eminentnim akademskim stručnjacima sa više evropskih univerziteta, tokom kojeg je razgovarano o samom konceptu Povorke i ostvarenom napretku koji je uslijedio kao rezultat prva dva Montenegro prajda, inicijalni Organizacioni odbor je donio odluku da treći Montenegro prajd bude koncipiran na osnovu rezultata konsultacija sa velikim brojem pripadnika i pripadnica LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori, nakon čega je uslijedio proces konsultacija“, navela je Dedivanović.

Ona je ukazala da je dio već urađene pripreme trećeg prajda obuhvatio i seminar za nosioce tužilačke funkcije iz više gradova Crne Gore, koji je Kvir Montenegro realizovao uz podršku Britanske ambasade Podgorica, a u saradnji sa najvećom LGBTIQ organizacijom „Stonewall“ iz Velike Britanije.

„Organizacioni odbor Montenegro Prajda će se sa novim informacijama u vezi sa Povorkom i Nedjeljom ponosa obratiti javnosti krajem ove sedmice“, najavila je Dedivanović.