Milivojević: Saopštenje Kojičića ne odgovara činjenicama

On je dodao da nije u redu ako bilo ko želi da interne izazove i probleme s posla u Vladi prebaci sada na leđa LGBT zajednice
93 pregleda 7 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.09.2015. 10:58h

Saopštenje Jovana Kojičića, savjetnika predsjednika Vlade, a koje su prenijeli i mediji, ne odgovara činjenicama, kazao je izvršni direktor LGBT Foruma Progres.

Činjenice u vezi implementacije vladine LGBT politike saopštene su na javnom LGBT protestu 31.08.2015. godine. One su i Jovanu Kojičiću poznate duži period. Podsjetiću da su sve LGBT grupe u Crnoj Gori, bez rezerve, ocijenile da vladina LGBT politika stagnira, ne proizvodi očekivane rezultate i da uspostavljeni model koordinacije i monitoringa nije efikasan. Vlasti u demokratskim društvima s manjinskom zajednicom ne polemišu jer se radi o vladinoj politici koja je i namijenjena LGBT zajednici. Zato je važan dijalog, kontinuiran i konstruktivan. Činjenice u vezi sa koordinacijom vladine LGBT politike i imenovanjem Nacionalnog LGBT koordinatora saopštavam u nastavku. Upravo iz tih razloga sam prilično iznenađen, da ne kažem i šokiran, reakcijom Jovana Kojičića prema kojem svi u LGBT zajednici njegujemo posebno poštovanje i zahvalnost i kreairamo snažnu podršku njegovom radu i naporima" dodao je Milivojević.

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres je dodao da zato s Kojičićem ne želi da razvija dalju polemiku i sporenje bilo koje vrste.

"S potpredsjednikom Vlade Igorom Lukšićem imao sam izuzetno konstruktivan i uspješan sastanak. Otklonili smo gotovo sve nedoumice u vezi sa realizacijom vladine LGBT politike. Čak i definisali niz budućih pozitivnih koraka. Jasno mi je saopšteno da će Jovan Kojičić “koliko danas” odustati od svoje ostavke na poziciju Nacionalnog LGBT koordinatora. Odmah sam se obratio Kojičiću i zatražio hitan sastanak u vezi sa zabranama prajda u Nikšiću. Odgovorio mi je da on nije još uvjek Nacionalni koordinator, da nije dobio rešenje o imenovanju i da nisu otklonjeni razlozi zbog kojih se, 13. maja ove godine, povukao s te pozicije. Precizno je kazao da je neophodno da se ta pitanja zatvore na sjednici Savjeta za zaštitu od diskriminacije čiji smo obojica članovi" dodao je Milivojević.

Obzirom na ishod razgovora sa Lukšićem, koji je i predsjednik vladinog antidiskriminatornog Savjeta, Milivojević je kazao da je bio zatečen tom situacijom.

"Zato sam odmah, jer na to imam pravo, podnio pisanu inicijativu za održavanje hitne sjednice Savjeta. To je i jedini legalni način da se trajno zatvore ta pitanja. Na to mi je ukazao i sam Kojičić. Zatražio sam da Savjet bez odlaganja imenuje Nacionalnog koordinatora i riješi sve uslove za njegov uspješan rad. Na moje iznenađenje, nakon svega nekoliko dana, Jovan Kojičić je moju inicijativu, koja je bila isključivo u njegovom i interesu LGBT zajednice, u elektronskoj komunikaciji s članovima Savjeta, ocijenio neprimjerenom i neozbiljnom. Odgovorio sam na način kako činim i sada: podsjetio sam ga na našu kompletnu komunikaciju. Nakon toga je, pokazao mnogo više konstruktivnosti i spremnosti na saradnju. To me je obradovalo" rekao je Milivojević.

Kako se Savjet nije oglašavao, u međuvremenu je zakazan i mirni javni LGBT protest. Vladi Crne Gore upućene su jasne i konstruktivne poruke i zahtjevi.

"Onda je uslijedilo, kao reakcija na javni LGBT protest, saopštenje Jovana Kojičića kojim se, bez potrebe i ničim izazvan, bez argumenata, obratio LGBT zajednici, ali i meni lično. Interesantno je da je to saopštenje potpisao kao Nacionalni LGBT koordinator. U međuvremenu vladin Savjet za zaštitu od diskriminacije nije imao zvaničnu sjednicu ili izjašnjenje. Sastavu Savjeta nije poznato kako je napisano i da li je uručeno rešenje o imenovanju na kojem je Kojičić insistirao sve vrijeme. I dalje nam je svima u vladinom Savjetu nepoznato da li su i kako su tačno riješeni uslovi na kojima je sve ovo vrijeme insistirao Kojičić a koje smo mi svi, bez rezerve, u LGBT zajednici, već dvije godine uporno podržavali" rekao je Milivojević.

On je dodao da nije u redu ako bilo ko želi da interne izazove i probleme s posla u Vladi prebaci sada na leđa LGBT zajednice.

"Iskreno mi je žao zbog ove situacije i neću, bilo kako, doprinositi daljoj komplikaciji. Fokus moje buduće pažnje, dugoročno, jeste isključivo rad na ispunjavanju zahtjeva s javnog LGBT protesta i pružanje pune podrške procesu implemetacije, koordinacije i monitoringa vladine LGBT politike", zaključio je Milivojević.

Bonus video: