Autobus za prevoz đaka romske i egipćanske populacije

“Kao i prethodnih školskih godina RE populacija će dobiti udžbenike, koji su preduslov za postizanje boljeg školskog uspjeha”
95 pregleda 2 komentar(a)
autobus, Romi, Foto: Filip Roganović
autobus, Romi, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.09.2015. 10:03h

Đaci romske i egipćanske (RE) populacije, koji žive u kampu na Koniku, će imati organizovan prevoz autobusom do osnovnih škola “Božidar Vuković Podgoričanin”, “Marko Miljanov”, “21. maj”, “Savo Pejanović”, “Vladimir Nazor” i “Vuk Karadžić”.

Autobus, kojim će se voziti oko 300 mališana, je donirala ambasada Japana.

Generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete Maraš Dukaj je kazao da 56 prvaka, koliko ih je upisano ove godine, predstavlja sedmu generaciju učenika, koja će se školovati u gradskim školama.

“Vaši drugari će kroz iskustvo različitosti sticati osobine demokratskih ličnosti. Ove godine nastava u područnim odjeljenjima se odvija jedino u okviru četvrtog razreda, a sva ostala djeca su integrisana u šest pomenutih škola”, kazao je Dukaj.

To, kako je kazao, znači da će se oko 300 učenika svakodnevno prevoziti do pomenutih škola.

“Kao i prethodnih školskih godina RE populacija će dobiti udžbenike, koji su preduslov za postizanje boljeg školskog uspjeha”, kazao je Dukaj.

Dragana Radoman iz Romskog obrazovnog fonda, koji je partner u projektu, je istakla da se Fond 2012. godine pridružio konzorcijumu koji vodi njemačka organizacija “Help” u okviru programa za integraciju i dobrovoljni povratak interno raseljenih osoba iz kampova na Koniku.

“Projekat finansiraju EU i Vlada Crne Gore... U okviru obrazovne komponente projekta je dogovoreno da se zatvori područno odjeljenje OŠ “Božidar Vuković Podogričanin” , koju su do nekoliko godina unazad pohađala djeca iz kampa do četvrtog razreda”, kazala je Radoman.

Unazad tri godine, kako je navela, prvake upisuju u jednu od šest pomenutih škola.

Bonus video: