Kolašin uči od Norvežana

Norvežani osnovali firmu koja se bavi istraživanjem hidropotencijala vodotoka na teritoriji opštine Kolašin
2 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 31.08.2015. 19:21h

Predlog izvršne vlasti, a kasnije i odluka odbornikavladajuće koalicije da prihvate inicijativu za realizaciju saradnje i bratimljenja Kolašina sa norveškom Opštinom Midtre Gauldal izavala je u gradu na Tari izvjesno čuđenje, ali i ironične komentare opozicije.

Kritičari takve odluke tvrde da u Kolašinu niko nije čuo za tu opštinu, te da ne znaju kakva će korist biti od saradnje sa norveškim gradom.

Prema onome što saopštavaju iz vladajuće koalicije Kolašin bi mogao imati i te kakve koristi od intenzivnije saradnje sa Midtre Gauldal.

Predsjednica Opštine Željka Vuksanović je objasnila da je ta norveška opština nastala nedavno, spajanjem dvije manje, čiji su predsjednici dolazili u Kolašin i razgovarali sapredstvanicima izvršne vlasti. Ideja o bratimljenju je njihova, a prva žena Kolašina, smatra da bi grad na Tari štošta mogao da nauči od Norvežana.

Dvije opštine imaju mnogo sličnosti, prije svega, kada je riječ o broju stanovnika, ali i nekim problemima.

Od vlasti Midtre Gauldal Kolašinci bi prije svega trebalo da nauče kako iskoristiti hidropotencijal. Planirano je i uspostavljanje ekonomske, naučno-tehničke i kulturne saradnje kao i u oblasti turizma, zaštite prirode, obrazovanja, socijalno-humanitarnih pitanja…

“Kompanija 'Gauldal energy' je u vlasništvu te norveške Opštine sastoji se od sedam kompanija koje se bave projektovanjem, izgradnjom i korišćenjem malih hidrocentrala, u sklopu koje je i Mašinski univerzitet u Trondhejmu koji ima jednu od najvećih laboratorija za testiranje turbine za male hidroelektrane u Evropi.”, objasnila je Vuksanović odbornicima.

Prema njenim riječima, norveška kompanija osnovala je firmu ,,Nordicenergy potencijal DOO” sa sjedištem u Kolašinu sa namjerom da se bavi istraživanjem hidropotencijala vodotoka na teritoriji opštine Kolašina u slučaju da dobiju koncesiju na izgradnju male hidrocentrale na rijeci Sjevernici.

Kolašinci će imati priliku i da uče od grada pobratima kako se rješava problem onih koji su ostali bez posla u velikim firmama.

“S obzirom na to da je u toj norveškoj opštini jedan veliki rudnik ranije zatvoren, pa je veliki broj radnika ostao bez stalnog zaposlenja, moći ćemo da vidimo kako su oni riješili, to jest, ublažili taj problem. Poznato je da je mnogo Kolašinaca iz nekad velikih ugašenih privrednih firmi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, objasnila je predsjednica Opštine.

Kolašinska izvršna vlast je dobila poziv da posjeti Midtre Gauldal, a nakon toga će podnijeti izvještaj lokalnom parlamentu o oblicima i dinamici saradnje sa norveškom Opštinom iz oblasti Trondhejm.

Bonus video: