Nastavak kampanje "Ispravi se i vježbaj"

U tom periodu, dodaje se, preglede djece će obavljati fizioterapeuti (specijalisti primijenjene fizioterapije), na osnovu kojih će popunjavati Evaluacioni list.
1 komentar(a)
djeca, Foto: Shutterstock
djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.08.2015. 18:42h

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore pozvalo je roditelje iz Rožaja i Žabljaka da u nedjelju dovedu djecu na besplatan pregled fizioterapeuta, u okviru nastavka kampanje "Ispravi se i vježbaj".

„Kampanja „Ispravi se i vježbaj!“ se nastavlja u nedjelju, 6. septembra, od deset do 14 sati u sportskom centru na Bandžovom brdu u Rožajama i sali za fizičko vaspitanje Osnovne škole „Dušan Obradović“ na Žabljaku“, saopšteno je iz Udruženja.

Kampanja je, kako su rekli, osmišljena kao besplatno savjetovalište na javnim mjestima u više crnogorskih gradova, u nekoliko ciklusa godišnje, namijenjeno da se prepozna i na vrijeme identifikuje problem sa kičmom kod djece i mladih od pet do 25 godina.

U tom periodu, dodaje se, preglede djece će obavljati fizioterapeuti (specijalisti primijenjene fizioterapije), na osnovu kojih će popunjavati Evaluacioni list.

List, pored osnovnih, sadrži pdoatke – tjelesna visina, tjelesna težina, položaj glave, položaj ramena, Scapulae alatae, donji uglovi lopatica, Lorencovi trouglovi (uži), položaj savijenih laktova, linije struka, nagib karlice, kontraktura m.Iliopsoas-a, dužina nogu, sumnja na genu valgum, sumnja na genu varum, prisustvo spuštenog svoda stopala, valgiditet Ahilove tetive, valgiditet nožnog palca, gibozitet/napetost PVM u pretklonu, korekcija skoliotične krivine elevacijom ruke.

Evaluacioni listovi su numerisani i jedan primjerak (original) tog lista dobiće roditelji.

Kampanja će 13. septembra biti nastavljena u Danilovgradu i Petnjici, 20. septembra u Pljevljima i Plavu, a 27. septembra u Kotoru i Tivtu. Javnost će o vremenu i mjestu održavanja blagovremeno biti obaviještena.

Roditelji će se, u okviru kampanje, u direktnom razgovoru sa fizioterapeutima upoznati sa tim šta je zapravo deformitet kičmenog stuba, znacima tog oboljenja, kako ga prepoznati kod svog djeteta, kako preventivno djelovati i kako ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta kičmenog stuba.

„Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, Udruženje sportske medicine Crne Gore i Uprava za mlade i sport Crne Gore namjeravaju da kampanja „Ispravi se i vježbaj!“ postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: