Direktorica Instituta se umorila, Lazović bira zamjenu

Direktore treba mijenjati, kazala Danojla Dakić, demantujući glasine da je smijenio direktor KCCG Ranko Lazović
535 pregleda 15 komentar(a)
Danojla Dakić, Foto: Savo Prelević
Danojla Dakić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.09.2015. 05:48h

Direktorica Instituta za bolesti djece KCCG Danojla Dakić juče je podnijela ostavku na tu funkciju.

Dakićeva je “Vijestima” kazala da je razmišljala o tom potezu i da ne postoje “specijalni razlozi”, zbog kojih se povukla sa te funkcije, demanujući glasine da je smijenjena.

Ona je odgovorila da konflikti nijesu razlog ostavke i istakla da u potpunosti podržava novi menadžment i direktora KCCG Ranka Lazovića.

Pojasnila je da je tri godine bila direktorica, što ju je, tvrdi, umorilo, a smatra i da “direktore treba mijenjati”.

Dakićeva je kazala da ne zna ko će je zamijeniti, naglasivši da u Institutu radi veliki broj kvalitetnih ljekara.

Lazović je “Vijestima” kazao da će narednih dana, nakon razgovora sa nekoliko ljekara, donijeti odluku o tome ko će biti novi direktor.

Spekulisalo se među zaposlenima da je jedan od kandidata načelnica Pedijatrijske klinike, dr Maja Kavarić, dok je Lazović demantovao spekulacije da je i ona dala ostavku na dosadašnju funkciju.

Dakićevu je na mjesto direktorice Instituta postavio bivši direktor KCCG Milan Mijović u aprilu 2012. godine, nakon što je smijenio dr Vesnu Miranović.

Mijović je u aprilu ove godine podnio ostavku “iz ličnih razloga”, a Vlada je imenovala Lazovića.

On je ubrzo smijenio najmanje devet direktora klinika. Na čelo Klinike za ortopediju postavljen je Nikola Bulatović, umjesto Veliše Aligrudića, dok je na Klinici za onkologiju direktora Nebojšu Crnogorca zamijenio Vladimir Todorović. Za direktoricu Klinike za ginekologiju izabrana je Snežana Raspopović, a smijenjena Snežana Crnogorac. Na Klinici za očne bolesti direktoricu Biljanu Milojko zamijenio je Haris Kujundžić, dok je na Klinici za dermatovenerologiju smijenjena Ranka Vukašinović, a postavljena Milena Đurović. Direktora Klinike za anesteziologiju Zorana Jovančevića zamijenio je Hasib Lukač.

Za medicinskog direktora izabran je Vladimir Dobričanin, doskorašnji šef Urgentnog centra, kojim sada rukovodi Perica Maraš.

Oformljena Klinika za bolesti srca, v.d. direktor Siniša Dragnić

Dolazak novog rukovodstva obilježile su i strukturne promjene, pa su nedavno centri za kardiohirurgiju i kadriologiju spojeni u Kliniku za bolesti srca. To je “Vijestima” potvrdio Lazović, odgovorivši da je postojanje klinike ovakvog tipa praksa u svijetu. Za v.d. direktora novooformljene Klinike izabran je interventni kardiolog Siniša Dragnić.

Rad novog rukovodstva KCCG više puta je pohvalio ministar zdravlja Budimir Šegrt, istakavši da je ono potvrda da se može “potpuno promijeniti kvalitet i odnos prema pacijentima”, i da se “stare navike ne mogu više tolerisati”.

Bonus video: