Berane: Vatrogasci drže pod kontrolom požar u Budimlju

„Najvažnije je da kontrolišemo da se ponovo ne psusti do naselja i manastira“, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja
0 komentar(a)
manastir Šudikova, Foto: Tufik Softić
manastir Šudikova, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 31.08.2015. 10:11h

Beranski vatrogasci drže pod kontrolom i drugi požar u reonu Budimlje odnosno brda Tivran, za koji vjeruju da nije mogao da se dogodi sam od sebe.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Tiho Bogavac rekao je portalu Vijesti da je policija izlazila na teren, ali da se još ne znaju rezultati odnosno uzrok požara.

„Prvi požar dogodio se vrlo blizu kućama i manastiru Šudikova. Kada smo taj ugasili drugi je izbio stotinu pedeset metara dalje u nepristupačnom dijelu i mislimo da nije mogao sam od sebe da se prenese, ali nije na nama da to utvrđujemo. Ono što znam je samo da vatrogasci već dvije noći biju nadljudske bitke sa stihijom“, rekao je Bogavac.

On je dodao da je obezbijeđen širok pojas prema kućama i manastiru, a da se vatra u visini brda Tivran i na stjenovitom dijelu ne bi mogla gasiti ni avionima.

„Najvažnije je da kontrolišemo da se ponovo ne psusti do naselja i manastira. Ali definitivno treba utvrditi uzrok, jer mislimo da bi mogao biti ljudski faktor u pitanju“, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja.

Prvi požar dogodio se iznenada u subotu u popodnevnim satima, i gašen je sve do nedjelje ujutru, da bi se zatim u nedjelju kasno popodne pojavio drugi koji i dalje bukti ali ga vatrogasci drže pod kontrolom.

Manastir Šudikova nalazi se iznad Lima, na početku Tivranske klisure i u podnožju brda Tivran. Predstavlja jedan od najznačajnijih srednjovjekovnih manastira na sjeveru Crne Gore.

Bonus video: