Protest LGBT aktivista: Umjesto da plaćate obezbjeđenje, platite knjige

„Cilj okupljanja LGBT aktivista i javnog obraćanja Vladi Crne Gore jeste poziv da se pristupi ozbiljnijoj primjeni vladine LGBT politike "
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2015. 17:34h

Oko 20 LGBT aktivista protestvovalo je ispred zgrade Vlade Crne Gore, jer smatraju da implementacija Vladine LGBT politike stagnira i da se ne postižu očekivani rezultati. Član Savjeta za zaštitu od diskriminacije Vlade Crne Gore Stevan Milivojević je ocijenio da je evidentan izostanak posvećenosti državnih organa procesu LGBT inkluzije.

“Vlada Crne Gore ne predvodi, kako se svojom politikom obavezala, široki dijalog o društvenom prihvatanju LGBT osoba. LGBT zajednica je prepuštena sama sebi i prinuđena da se samostalno kako zna i umije nosi s brojnim teškoćama, izazovima i opstrukcijama”, rekao je Milivojević.

LGBT zajednica je tražila da se otklone svi raniji uzroci nefunkcionisanja koordinacije vladine LGBT politike kao i da se uspostavi trajan i održiv vid blagovremenog konsultovanja i izvještavanja LGBT zajednice o svim aktivnostima koje sprovodi i planira Vlada.

“Tražimo i da se povede društveni dijalog o prihvatanju LGBT osoba i pristupi snažnijoj edukaciji javnosti o činjenicama u vezi sa LGBT osobama”, kazao je član Savjeta za zaštitu od diskriminacije Vlade Crne Gore Stevan Milivojević.

On naglašava da je jako bitno da se postepeno reformiše udžbenička politika i planira priprema i štampanje inkluzivnih LGBT knjiga.

“Vlada ne žali iz godine u godinu potrošene stotine hiljada eura na obezbjeđivanje povorki ponosa, a žali da za pet puta manje novca pripremi nediskriminatorne udžbenike. Inkluzivni udžbenici su dugoročno, jedino sredstvo koje smanjuje troškove angažovanja tolike policije”, objašnjava on.

Prema njegovim riječima inkluzivni udžbenici su jedino sredstvo koje će na duže staze povorke ponosa umjesto rizičnih događaja učiniti festivalom zajedništva, prihvatanja i ljubavi.

“Takođe tražimo da se konačno u funkciju stavi Tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije... kao i da se prestane s trajnim zabranama mirnih javnih okupljanja LGBT zajednice i da se preduzimaju mjere kojima se otklanjaju bezbjedonosni i širi rizici”, kazao je Milivojević.

Članove tri nevladine organizacije LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni Centar i Institut za LGBT turizam su nakon protesta zahtjeve predali Vladi Crne Gore.

Dio aktivista je na protestu nosio transparente "Obrazovanje se ne gradi odbacivanjem", "Implementirajte ili odustanite", “Pažnja Vlade na LGBT, ne samo na međunarodnu zajednicu".

Protest je obezbjeđivalo oko 20 policajaca.

Kojičić: Vladina politika se sprovodi u punom kapacitetu

Nacionalni koordinator za implementaciju LGBT politike Jovan Kojičić je kazao da se Vladina politika u oblasti unapređenja ljudskih prava ranjivih grupa sprovodi u punom kapacitetu, u čemu LGBT prava zauzimaju posebno mjesto i sa veoma dobrim ocjenama, kako u lokalnoj LGBT zajednici, tako i sa najviših relevantnih međunarodnih adresa.

"Pažljivo razmatramo zahtjeve sa terena koje dobijamo od LGBT zajednice... tako da ne mislim da nas treba opominjati da radimo ono što već činimo ili je u procesu rada”, ocijenio je Kojičić.

Prema njegovim riječima rezultati saradnje policije i LGBT zajednice su veoma dobri.

"...Ne vidim nikakvu potrebu da se bilo čija energija bespotrebno rasipa, jer već postoji partnerstvo, izgrađen dijalog i izvanredni zajednički rezultati koji su Crnu Goru postavili u sami vrh otvorenih Vlada među zemljama Evropske unije i Savjeta Evrope, te Crna Gora danas zauzima 17. mjesto na ILGA Evropa LGBT mapi", zaključio je Kojičić.

Galerija

Bonus video: