Ima dva fakulteta, ali ne i posao: Vjerujem da će se trud isplatiti

Uspješni sportista, koji je bio džudo prvak i reprezentativac Crne Gore za kadete i juniore, danas je trener i direktor Džudo kluba „Olimp“ iz Sarajeva
178 pregleda 47 komentar(a)
Anes Ličina
Anes Ličina
Ažurirano: 30.08.2015. 15:14h

Uprkos tome što ima dvije fakultetske diplome, dvije magistrature, pripreme doktorata i uspješnu sportsku karijeru, tridesetogodišnji Rožajac Anes Ličina još ne radi. Postigao je impozantne rezultate, a vjeruje da osvajanje ciljeva tek predstoji.

Uspješni sportista, koji je bio džudo prvak i reprezentativac Crne Gore za kadete i juniore, danas je trener i direktor Džudo kluba „Olimp“ iz Sarajeva. Sa visokim prosjekom, završio je fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, kao i fakultet političkih nauka. Na prvom je magistrirao ove, a na drugom 2011. godine. Od februara je i doktorand na FPN-u. Oženjen je i otac je dvoje djece.

„S obzirom na to da dolazim iz svijeta džudoa, plemenite borilačke vještine koja uči i zahtijeva odgovornost, disciplinu, koja izgrađuje karakter, usađuje istrajnost i uči da nikada ne odustajete, odabir da u isto vrijeme studiram dva fakulteta nije iznenađujući. Sve što je bavljenje sportom usadilo u moj karakter prenio sam na ispunjavanje ciljeva koje sam zacrtao u svom obrazovanju“, kaže Ličina.

Nije bilo lako, prvenstveno zbog predavanja i ispita koji su često bili u isto vrijeme. Uspio je uz čvrstu disciplinu, volju i brojna odricanja.

“Događalo se u nekoliko navrata da sam morao pisati molbe da se za mene posebno organizuje i odredi rok za ispit. Srećom, nailazio sam na razumijevanje i podršku od strane profesora sa oba fakulteta.S Obzirom na to da potičem iz radničke porodice, povremeno sam morao i ja raditi, najčešće u nevladinom sektoru i kao trener u nekim manjim klubovima“, kaže Ličina.

Dok čeka posao uspješno vodi DžK „Olimp“, sa preko 50 članova, čiji takmičari su prvaci i vice prvaci Bosne i Hercegovine u džudou. Ličina je i nacionalni džudo sudija u toj zemlji.

„U međuvremenu očekujem da sa profesorima usaglasim temu doktorata, a prije toga imam želju da objavim knjigu čiji je radni naziv 'Nova Turska refleksija na Zapadni Balkan', koja je većim dijelom napisana. Što se tiče daljih ambicija, kažu čovjek snuje, a Bog određuje. Trenutno zadovoljan bih bio ako ostanem na fakultetu i dobijem neki angažman, mada politika je na drugoj strani uvijek prisutna kao izazov“.

Iako je kao student maštao da se vrati u rodno Rožaje, zaposli se i „doprinese porodici i široj zajednici“, ženidba i formiranje porodice su prevagnuli da ostane u Sarajevu.

Kao politikolog osvrnuo se i na političku situaciju zemlje porijekla i one u kojoj živi: „To je vladavina partitokratije. Sve se dogovara, odlučuje na organima vladajućih stranaka. Pozicije i nova zaposlenja se dijele isključivo po principu stranačke pripadnosti a kao glavni kriterij uzima se lojalnost stranci, na uštrb spremnosti na rad, stepena stručne spreme, odgovornosti... Što se tiče Rožaja, raduje me činjenica što su se u posljednjih nekoliko mjeseci formirale neke nove političke stranke, koje će povećati lepezu političkih aktera na političkoj sceni što će zasigurno dovesti do, nadam se, veće odgovornosti stranaka pred građanima bar u smislu predizbornih obaćanja i nastojanja da se bar dio izrečenog i obećanog ispuni“.

Ličinu raduje kada u politici i generalno u javnom životu vidi mlade ljude sa željom i entuzijazmom da nešto promijene, a koji nijesu opterećeni hipotekama iz prošlosti.

„Razočaravajući je podatak da u BiH, od skoro 600.000 nezaposlenih, procentualno je 50 odsto mladih od 18 do 31. godine. Što se tiče Crne Gore tu je prisutan jedan negativan trend iseljavanja ljudi uopšte, a posebno mladih iz sjevernog dijela Crne Gore“, ističe Amel.

On poručuje mladima da slijede svoje snove i da urade sve što je do njih, da daju svoj maksimum i da vjeruju da se svaki rad i trud na kraju isplati.

Bonus video: